Kantlijn: Zilveren Kruis Achmea wil ziekenhuiszorg in Drenthe 20% verminderen

De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) bracht op 16 oktober 2019 een bezoek aan de afdelingen Interne geneeskunde en Spoedeisende Hulp (SEH) van Treant Zorggroep, locaties Bethesda en Refaja. Zo luidt de aanhef van het rapport dat op 13 november werd geopenbaard. Reden van dit bezoek was de (publieke en personele) aankondiging op 30 september 2019 van een grote herstructurering van de ziekenhuiszorg door Treant in de regio Stadskanaal – Emmen – Hoogeveen, met een verlies van 500 fte’s.

Door Frits Kappers


Tijdens dit bezoek voerde de inspectie gesprekken met artsen, verpleegkundigen en afdelingshoofden van beide afdelingen. Doel van die gesprekken was om na te gaan of er voldoende aandacht is voor de medewerkers in relatie tot het leveren van goede zorg in een periode van transitie.

Uit het rapport dat u hier kunt downloaden kunnen we afleiden dat het met de ziekenhuiszorg in Drenthe met dank aan de zorgverzekeraar (lees Zilveren Kruis Achmea, FK) de komende tijd nog verder de verkeerde kant uitgaat.

Ik citeer:

  • Op de locatie Refaja zijn onlangs bedden van de gecombineerde interne geneeskunde / longgeneeskunde gesloten en in afgeslankte vorm toegevoegd aan de afdeling cardiologie en neurologie. Deze afdeling ligt hierdoor vaak vol. Dat geldt ook voor omliggende ziekenhuizen en de vraag is of na de sluiting van interne geneeskunde in januari 2020 voldoende capaciteit voor de regio overblijft.
  • De verpleegkundigen geven aan dat zij op langere termijn last zullen ervaren door vertrekkende collega’s.
  • Sommige geïnterviewde artsen vinden het onbegrijpelijk dat de zorgverzekeraars hebben vastgesteld dat twintig procent van de zorg moet verdwijnen en geven aan dat de marktwerking in de zorg is doorgeslagen.
  • Een van de artsen spreekt uit dat hij soms last heeft van gewetenswroeging. Spreekuren zitten vol en hij twijfelt over de haalbaarheid van borging van kwaliteit  binnen de gestelde kaders (aantallen-bezetting).
  • De zorgverzekeraar (lees Zilveren Kruis Achmea, FK) heeft aangegeven dat de zorg twintig procent terug moet in volume maar hoe dat moet weet de arts niet. Hij zou niet weten wie hij van zijn spreekuur zou moeten schrappen.
  • Een afdelingshoofd vraagt zich af of het mogelijk zal zijn om tot april 2020 voldoende personeel in dienst te houden om de zorg te verlenen.
  • De medische staf maakt zich zorgen over de continuïteit van de patiëntenzorg en de bedrijfsvisie van Treant Zorggroep. De motor wordt minder soepel door dit proces en huisartsen en ambulancediensten geven signalen af dat de zorgverlening moeilijk vol is te houden.
    (Bijzonder, wat de genoemde bedrijfsvisie is toch mede tot stand gekomen terwijl de medische staf twee artsen in de Raad van Bestuur had zitten, FK)
  • Als de locaties Bethesda en Refaja weekziekenhuis worden dan veranderen de SEH-afdelingen daar naar spoedposten met verlengde kantoortijden. De vraag is echter of daar voldoende arts-assistenten voor te krijgen zijn.

Ondanks al deze zaken concludeert de inspectie  dat op dit moment op de bezochte afdelingen wat betreft “kwaliteit en veiligheid van de zorg die (nog) geleverd wordt […] geen bijzondere risico’s zijn gesignaleerd.”

En daar moeten wij in Hoogeveen het maar mee doen. Het rapport is goed leesbaar en omvat slechts drie A4-tjes. U kunt het hier downloaden.