Kantlijn: Treant doet blij over 46% minder bevallingen

Door : Frits Kappers

Treant zoekt uiteraard met veel mooie woorden de publiciteit. Zoals we dat van Treant gewend zijn. Juichend en zonder enige schaamte tegenover Stadskanaal en Hoogeveen. Alleen al de “naam” die hoofd Ouder- en Kindcentrum Albert Baas voor Baby Jet heeft bedacht (de duizendste geharmoniseerde baby) getuigt van een gebrek aan realiteitszin. Ten eerste is het geen naam. De baby heet Jet en ten tweede is de term geharmoniseerd volkomen misplaatst. Maar ik geloof graag dat Baas alleen maar heeft laten optekenen wat de mensen van de afdeling mooie praatjes hebben bedacht, dus hem treft wat mij betreft geen blaam.

Dat is heel anders als het gaat om de PR afdeling van Treant. Sinds de sluiting van de kinderafdelingen en de verloskunde in Stadskanaal en Hoogeveen heeft Treant te maken met een reusachtig gebrek aan vertrouwen in grote delen van Drenthe. En dat vertrouwen wint de zorggroep op deze manier allerminst terug. Maar misschien kan hen dat ook niet schelen. Misschien leeft men in Emmen nog in het midden van de vorige eeuw toen de specialisten in het Scheperziekenhuis door de excentrische ligging vaak de broek zelf op moesten houden.

De rekenmeesters en de boekhouders zijn het meest verantwoordelijk voor het verdwijnen van ziekenhuiszorg uit Stadskanaal en Hoogeveen. En diezelfde rekenmeesters laten in de euforie over de geboorte van Baby Jet zien dat zij nog steeds geen toegang hebben tot gezond verstand. Hoe haal je het anders in je hoofd om zo enthousiast te doen over een grote daling van het aantal bevallingen bij je eigen organisatie.

Daling? Er komen toch steeds meer vrouwen in Emmen bevallen? Er is toch gehoopt op 1200 baby’s en het gaan er toch 1220 tot 1240 worden (als de verwachting van Baas uitkomt)? Klopt helemaal, maar zoals altijd vertelt Treant niet het hele verhaal en laten ze het nare deel weg.

Rekenmeesters en boekhouders zijn dol op cijfers. Die vormen na zuurstof hun belangrijkste levensbehoefte. Welnu die cijfers vertellen een heel ander verhaal. Laten we maar eens gaan tellen. Stadskanaal had zo’n 500 bevallingen, Hoogeveen zat rond de 800 en in Emmen waren er zo’n 1000. In totaal dus 2300 bevallingen bij Treant. Daarvan blijven er nu in het beste geval zo’n 1240 over. Van de 1300 bevallingen waar Stadskanaal en Hoogeveen voor zorgden verliest Treant er zo’n 1060. Dat is 81% verlies in Hoogeveen en Stadskanaal en dat levert Treant een netto achteruitgang van liefst 46% op.

Maar dat is niet alles, deze exodus heeft een vervolg. Als er met de jonggeborenen iets aan de hand is dat om ziekenhuiszorg vraagt, zullen die ouders niet naar Treant gaan, maar naar de ziekenhuizen waar de baby’s zijn geboren. Verloskunde is naast de SEH afdeling een van de kurken waar een ziekenhuis op drijft. Dat is altijd zo geweest en er is geen reden om aan te nemen dat het nu niet zo zal gaan.

Ik blijf er bij dat de rekenmeesters van Treant niet over hun gezonde verstand kunnen beschikken. Maar als dat wel zo is, dan betekent dat heel simpel dat het Treant geen snars kan schelen dat men adherentie verliest. Niet voor niets was Geert Metselaar, de voorzitter van de Hoogeveense Denktank Bethesda, woedend op bestuurspassant JP van Beers, die tijdens de informatiebijeenkomst van Treant in de Magneet in Hoogeveen de indruk wekte onverschillig te zijn voor patiëntenverlies.

Een dag later viel in het Dagblad van het Noorden te lezen: Leegloop Treant begonnen, ziekenhuizen hebben extra geld nodig om omvallen te voorkomen. Over 2018 schreef de zorggroep nog (dankzij het verdwijnen van bijna 100 fte’s) een positief resultaat van 5,2 miljoen euro. Dat was voor het eerst sinds een aantal jaren weer winst! Maar dit jaar gaat het alweer fout, want patiënten blijven weglopen. Alleen al de concentratie van verloskunde en kindzorg in Emmen heeft gezorgd voor bijna een halvering van het aantal bevallingen. Van Beers meldde in het DvhN: “Door de sluiting van de kindergeneeskunde in Hoogeveen en Stadskanaal zijn we uiteindelijk ook 20 procent van onze patiënten kwijtgeraakt.” De cijfers over het aantal bevallingen doen vermoeden dat van Beers geen benul heeft van hoe ernstig het werkelijk is, tenzij hij (wat bij Treant niet ongewoon is) de zaken rooskleuriger voorstelt dan ze werkelijk zijn.

Maar ook personeel loopt weg en dat is natuurlijk niet raar. Een organisatie die zelf in het personeel snijdt en bijna 100 fte’s schrapt, omdat er zwaar bezuinigd moet worden, moet niet vreemd opkijken als mensen uit zichzelf omzien naar banen die meer zekerheid voor de toekomst bieden. Het kan bijna niet anders dan dat de werkdruk door die sanering flink is gestegen en dat verklaart vast dat het verloop in 2018 al 14% was. Het zal mij niet verbazen als dat nog maar het begin is. In Hardenberg worden ze soms gekscherend Treantvluchtelingen genoemd. Voormalige Treantmedewerkers die nu in het Röpcke Zweers ziekenhuis werken halen (blijkens verhalen die ik te horen krijg) opgelucht adem en gaan weer met veel plezier naar hun werk.

Treant verwacht dit jaar ruim €2.000.000 kwijt te zijn aan het inhuren van tijdelijk personeel, met name voor de SEH’s en de operatiekamers. Daarom wil men personeel dat in deeltijd werkt met bonussen verleiden om meer uren te gaan werken. Per slot van rekening leven rekenmeesters en boekhouders in de illusie dat mensen te koop zijn.

Tot slot meldde Treant op 31 mei nog dat er in Hoogeveen en Stadskanaal wel “aangeklede huisartsenposten” gaan komen, waarvan op dat moment ongetwijfeld al bekend was dat die ’s avonds om 23:00 uur gaan sluiten, maar gewoontegetrouw was Treant ook daarover weer vaag: “Het is nog niet duidelijk of en hoe de huisartsen de spoedposten ’s nachts gaan bezetten.” Inmiddels weten wij beter. De huisartsen hebben de klok decennia terug gezet.

David Post zal mij wel weer een stemmingmaker vinden, maar dat is dan maar zo. Zolang Treant volhardt in het mooier voorstellen van zaken dan ze in werkelijkheid zijn, zal ik hen blijven weerspreken.