Ik zie ze nog zitten, de mensen van het kernteam Zorg voor de Regio. Zelfvoldaan, grijnzend en achter een tafel met goed belegde broodjes. Ik hoor Rolf de Folter nog zeggen, dat de zorgverlening in Drenthe door de keuzes van het kernteam nog beter wordt. Dat hoogmoed voor de val komt is al zo vaak gebleken, maar hoogmoed is ook een van de zeven hoofdzondes en dus vallen ook bestuurders en beleidsmakers daar met enige regelmaat aan ten prooi. In combinatie met zelfoverschatting..
Door: Frits Kappers
Dagblad van het Noorden meldt in de editie van 21 januari 2020, dat de afdelingen spoedeisende hulp in Drenthe het erg druk hebben. En dan is er nog niet eens sprake van een griepgolf die in volle hevigheid is losgebarsten. Zonder griepepidemie hebben de SEH’s in Scheemda, Assen en Emmen de handen al vol. “Maar”, schrijft Arend van Wijngaarden, “de drie ziekenhuizen durven er nog geen conclusies aan te verbinden. De woordvoerders van de Treant Zorggroep, het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda maken onderling afspraken over welke informatie ze geven over de gevolgen van de sluiting van de spoedhulp in Stadskanaal.”
Ik moest het echt een paar keer lezen: ze stemmen dus met elkaar af wat ze ons wel en niet laten weten. Daar komt het op neer. En dan is alleen de SEH van Refaja nog maar dicht. Het is nu volgens de woordvoerders “nog te vroeg om met informatie naar buiten te komen.”
Nou, dat is het dus niet! Onlangs nog ontving ik een mail van een lid van het medisch gilde. Daarin stond onder meer te lezen: Ik heb inmiddels al van 2 incidenten gehoord waarbij een iemand is overleden en een ander het net nog heeft gered. Had in beide gevallen te maken met niet adequate spoedzorg binnen Treant. In een geval wordt de Inspectie ingeschakeld.
Dit verrast mij niet, maar verontrust mij des te meer. Scheemda en Emmen sturen met enige regelmaat patiënten door omdat zij vol liggen, zo hoorde van Wijngaarden van patiënten en familieleden. De woordvoerder van het OZG “herkent zichzelf niet” in die meldingen. Een signaal dat nog meer verontrusting oproept. Waarom zegt de woordvoerder niet iets als “Het is nog niet voorgekomen.” Of “Dat is in totaal twee maal nodig geweest waarvan in één geval vanwege de ernst van de medische toestand van patiënt.” Nee, de woordvoerder gebruikt jargon. Wat betekent: ik heb geen flauw idee.
Ook artsen geven aan dat er problemen met de doorstroming zijn, omdat elders geen plek is. Longarts Sander de Hosson schrijft op Twitter: “Wat een geluk dat de griep zich nog zo rustig gedraagt, want het systeem loopt nu al totaal vast.”
Bestuurders en zorgmanagers bagatelliseren de verontrusting. Volgens hen zijn er op dit moment geen zorgen over de capaciteit. Nee natuurlijk maken zij zich geen zorgen. Het zou hen eens een zorg zijn zeg. Het kernteam Zorg voor de Regio heeft zich in het hoofd gehaald dat zij de ziekenhuiszorg in Drenthe hebben gered. In de Volkskrant van 7 januari viel te lezen dat alleen al vanuit Hoogeveen jaarlijks 6000 patiënten nu een andere SEH zullen moeten bezoeken. Ook wordt melding gemaakt van het feit dat het grootste probleem de laatste jaren was dat de SEH’s te vaak vol lagen. En de oplossing voor dat probleem is dan sluiting van twee SEH’s? Je moet knettergek zijn om de mensen die dit soort zaken verzinnen nog te vertrouwen.
De bestuurders en zorgmanagers wisten de journalisten van de krant te verleiden tot een ronkende kop: Hoe Drenthe de markt de zorg uitjoeg. Hoogmoed en zelfoverschatting. Alsmede ordinaire volksverlakkerij. In een open brief heb ik hen daarop aangesproken. Zonder een reactie te krijgen natuurlijk. Daar voelt men zich veel te goed voor.