Valentijnsdag bij het Jannes van der Sleedenhuis de Vecht

Valentijnsdag bij het Jannes van der Sleedenhuis de Vecht

Op dinsdag 14 februari, Valentijnsdag, organiseerde het Jannes van der Sleedenhuis de Vecht in samenwerking met onder andere het Alfa-college, een bruidsshow voor wijkbewoners en cliënten.

Hoogeveense winkeliers, museum “De Wemme” in Zuidwolde en de gemeente Hoogeveen leenden onder andere bruidskleding, paspoppen en een oude trouwtoga van de ambtenaar van de burgerlijke stand uit. Ook omwonenden, medewerkers en vrijwilligers stelden hun trouwjaponnen en -pakken ter beschikking voor de bruidsshow. Dit resulteerde met behulp van leerlingen van het Alfa-college in 37 bruidsparen en meerdere bruidsmeisjes.

Het Jannes van der Sleedenhuis de Vecht werd omgetoverd tot een Valentijnslocatie met oude trouwfoto’s, paspoppen gekleed in trouwkleding en decoraties geschilderd door bewoners.

De bruidsshow kon op veel belangstelling uit de buurt rekenen. De bruidskleding werd van het verleden naar het heden getoond. Het eerste echtpaar dat op de catwalk verscheen was het bruidspaar van de volksdansgroep ’t Aol Volk uit Emmen, in klederdracht uit 1860. In die klederdracht zat veel symboliek verstopt wat uitvoerig uitgelegd werd door de speaker die de paren begeleidde en bijzonderheden vertelde. Daarna verschenen er vele diverse echtparen die bruidskleding lieten zien vanaf 1900 tot heden.

Foto’s: Paula Bansema