Theater de Tamboer introduceert uniek avondje uit met de theater-lounge

Hoogeveen – Theater De Tamboer introduceert een ander avondje uit met de theater-lounge. Met deze nieuwe unieke zaalopstelling wordt het mogelijk om de capaciteit flink te verhogen, met inachtneming van 1,5 meter afstand, zonder dat dit teniet doet aan de sfeer. In de grote zaal is een vloer gecreëerd met velvet bankjes, stoelen en fauteuils. Afgelopen weekend vertoonde De Tamboer de film Bohemian Rhapsody twee keer voor een uitverkochte zaal vol laaiend enthousiaste bezoekers. “Een belevenis in een belevenis”, “mogen we volgende week weer?” en “een dikke 10!” zijn gehoorde reacties uit het publiek. Directeur Pieter-Bas kijkt terug op een geslaagd weekend: “Eindelijk was het theater weer gevuld met blije gezichten. Normaal gesproken staan wij als regionaal theater in de schaduw van schouwburgen als Carré of het Circustheater, maar met onze nieuwe opstelling bieden wij iets unieks in Drenthe. Dit geeft veel vertrouwen voor de nabije toekomst.”

 

Lounge

Waar veel theaters zullen werken met plastic schotten in de zaal om de bezettingsgraad te verhogen, streeft De Tamboer allereerst naar het gevoel van een bijzonder avondje uit. Daarom is er gekozen voor een toneel-op-toneel opstelling, waarbij sfeer én veiligheid voorop staan. Veel theaters experimenteerden al met een toneel-op-toneel opstelling, maar de lage mogelijke bezettingsgraad maakte de meeste producties op die manier financieel onhaalbaar.

“Onze opstelling is uniek, omdat we een vloer over de theaterstoelen in de zaal hebben gelegd,” licht Rebers toe. “Het bestaande podium is daarmee doorgetrokken in de zaal, wat resulteert in een vloer van gigantische oppervlakte. We hebben een kleiner podium achterop het bestaande toneel gebouwd en de vrije ruimte met relaxte fauteuils, bankjes en stoelen van Spijkerman Evenementenverhuur uit Meppel gevuld. Met deze opstelling kunnen we alleen op de vloer zeker 180 bezoekers ontvangen en dan tellen we de bestaande stoelen op de balkons nog niet eens mee.”

Net als andere theaters, moest De Tamboer wel op zoek naar een creatieve manier om de zaal met de geldende coronamaatregelen weer gevuld te krijgen. “Je merkt dat iedereen op zoek is naar een manier waarop niet alleen de 1,5 meter afstand in acht kan worden genomen, maar ook de intieme sfeer van het theater behouden blijft,” aldus Rebers. “Het simpelweg kiezen voor een zaalplattegrond met plastic schotten of telkens drie lege theaterstoelen tussen de gasten in, was voor ons in de grote zaal geen optie. Voor artiest én bezoeker voelt het dan alsof je in een lege zaal bent. Wij willen mensen een sfeervol avondje uit geven, juist alle problemen even laten vergeten.”

Bij een gezellig avondje uit mag horeca niet ontbreken, vindt Rebers. Drankjes worden vanuit de zaal geserveerd en bezoekers kunnen kiezen voor een borrelbox, gevuld met lekkernijen als kaas, worst, pretzels en dip.

 

Programma

De Tamboer presenteert het theaterprogramma pas na de zomer. Wel start vandaag de verkoop voor de eerste voorstelling: Bert Visscher, Reinout Douma en het strijkkwartet van het Noordpool Orkest komen vrijdag 4 september met het muzikale cabaretprogramma Hoor de engelen zingen.
In september zal het theater in samenwerking met het Hoogeveense poppodium onder de noemer Het Buiten Podium tuinconcerten organiseren. “Voor Het Podium is de 1,5 meter afstand nóg lastiger te realiseren dan voor De Tamboer,” vertelt Rebers. Het Podium kan slechts 15% van de reguliere capaciteit van 225 bezoekers ontvangen. Concerten zijn daardoor voor zowel artiesten als het poppodium zelf financieel onhaalbaar.

“Gelukkig biedt de tuin van het theater een uitkomst. Bij mooi weer gaan we voor een gezellig tuinconcert. Mochten de weergoden ons minder gunstig gezind zijn, dan kunnen we altijd uitwijken naar de Theater-lounge van De Tamboer. De concerten kunnen zo in elk geval sowieso doorgaan!”

Op het programma van Het Buiten Podium staan onder meer Tim Knol & Tangarine, Fortunate Sons, Jack Poels, The Hillbilly Moonshiners, Erwin Java & Sean Webster en Def Americans.

 

Hoor de engelen zingen

Bert Visscher zingt en vertelt een uur. Klein gezelschap voor een klein publiek. Geen cabaret met grote decors, maar een bescheiden voorstelling in bescheiden tijden. Lekker achteroverleunen en luisteren naar prachtnummers van Waits tot Aznavour, in een fantastische muzikale bezetting. Hoor de engelen zingen, maar luister eerst eens naar Visscher. Dat kon wel eens een vreemd uur worden. Foto: Kim Stellingwerf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *