Première van het “Lied van de vrijheid” in Hoogeveen.

Op donderdagavond 19 mei is er een wel heel bijzondere uitvoering in theater de Tamboer in Hoogeveen. Het is de première van een muziekverhaal met de veelzeggende titel:  ”Lied van de Vrijheid”. Het is een indrukwekkend verhaal dat tijdens de uitvoering verteld wordt door de bekende Drentse schrijfster Marga Kool. Een verhaal met als centrale thema: “vrijheid”. Dit door Marga Kool speciaal voor het Hoogeveens Christelijk Mannenkoor HCM geschreven pakkende verhaal omvat een periode van 175 jaar waarin de geschiedenis van een Drentse familie wordt gevolgd. Die geschiedenis start met de emigratie van verre voorvaderen vanuit Drenthe naar Canada en eindigt in het heden.

Een deel van de teksten is door componist, pianist en dirigent Gezinus M. Veldman op aansprekende wijze op muziek gezet waardoor een indringend en onvergetelijk muziekverhaal is ontstaan.

 

Het “Lied van de vrijheid” start vanuit de actualiteit van de oorlog in Oekraïne.  Het is een verhaal over oorlog en bevrijding maar ook over emigratie, heimwee en gemis. Het raakt alles dat met vrijheid en onvrijheid te maken heeft en is daarom uiterst actueel.

 

Het door Marga Kool vertelde verhaal wordt afgewisseld met en ondersteund door muziek, foto’s en filmbeelden.

Liederen worden gezongen door het HCM en de solisten sopraan Nine Roest, tenor Adri van der Weyde en bas Ronny Koekoek. Daarnaast werken de trompettist Ruben Dekker en trommelaar Tim Nijhuis mee. Een speciale rol is er voor de jonge  Stijn Jurgens.

 

Bij de voorstelling wordt ter ondersteuning het verhaal uniek beeldmateriaal getoond, dat speciaal voor deze productie ter beschikking is gesteld door de Historische Kring Hoogeveen en door Albert Metselaar.

Zeer bijzonder is dat tijdens de première ook de Drentse Commissaris van de Koning mevrouw Jetta Klijnsma haar medewerking verleent in een deel van het “Lied van de vrijheid”.

 

Kaarten zijn te koop via de website van theater de Tamboer: https://detamboer.nl/programma/lied-van-de-vrijheid

en aan de kassa van het theater op woensdag, donderdag en vrijdag van 15:00-17:00 uur.