Ode aan eerste album SKIK op RTV Drenthe

Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat het debuutalbum van SKIK verscheen. Woordkunstenaar Pim Pomsy, producer Nizzle Viddy, de band Redwood Club en singer-songwriters TAMAR, CYNN, Isa Zwart en Leon Moorman hebben onlangs een bewerking van de nummers op dit album gemaakt en laten zien en horen hoe relevant SKIK nog is voor artiesten in Drenthe. De registratie van deze nummers is zaterdag 7 november om 20.00 uur te zien bij RTV Drenthe. De uitzending begint met het kinderkoor van CBS Willem-Alexander uit Erica.

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen kon de voorstelling SKIK, live op zien best niet doorgaan. RTV Drenthe bood aan een tv-registratie te maken van het eerbetoon aan de band. De artiesten hebben er werk van gemaakt. Zo kregen de nummers Tomme en As ik joe niet had een hiphop-sound en het nummer De Man werd voorzien van een Engelse tekst. Doe niet net alsof kreeg een dance-sausje en Ze heeft wel eens gedacht is een heel klein liedje geworden. Voorgaand aan de uitvoeringen van de artiesten is een korte documentaire van Bram van Splunteren te zien met unieke beelden van SKIK op Pinkpop.

Volgens coördinator Erik de Vries laat de uitzending een cross-over van muziekstijlen zien met visuele aankleding van DAF en Media Lab.
De artiesten geven elk op eigenzinnige wijze invulling aan twee van de veertien songs op het debuutalbum. “Ik heb het nummer qua tekst aangepast naar een verhaal dat mijn verhaal zou kunnen zijn. Gelukkig zijn in de liefde, en toch om me heen kijken en nieuwsgierig zijn naar hoe het met iemand anders kan zijn”, zegt TAMAR over haar interpretatie van Naor Huus. En Fake te Caat, frontman van de Redwood Club, zegt over het nummer De man. “Ik was eigenlijk heel benieuwd wat er met dit lied zou gebeuren in het Engels. Ik wist eigenlijk niet precies wat de achtergrond van dit nummer was, maar door het schrijven kwam ik er wel heel dichtbij. Die man in het café kon ik zelf zijn”.

 

Het debuutalbum van SKIK is volgens Erik de Vries niet alleen de acceptatie van dialectpop geweest, maar heeft het ook een gevoel van trots gecreëerd onder Drentse artiesten en het Drentse publiek. Twee jaar na het de verschijning van het titelloze album veroverde SKIK Nederland met optredens op Pinkpop, Noorderslag en in popzalen als Paradiso.