Amusement

Nacht van de Nacht: Wat leeft daar in het donker?!

Noordscheschut – Het was weer tijd voor het jaarlijkse ‘Nacht van de nacht’ georganiseerd door IVN afdeling Hoogeveen. Zoals elk jaar wordt er door verschillende mensen verteld over welke dieren er zoal leven in het donker. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde, gezellig en educatieve avond.

Om 18:20 uur startte de eerste groep met lopen vanaf de Jou-de-Boule baan in Noordscheschut het Belevingsbos in en elke 10 minuten mocht een volgende groep vertrekken. De wandelaars volgden een voetpad verlicht door kleine lampjes die in zakjes hingen. Nadat het bos was betreden volgde in de eerste bocht informatie over de Europese egel. En ook over het veldonderzoek dat er dit jaar gedaan is, er mocht zelfs een heuse egel geaaid worden.

Na een kleine wandeling volgde de volgende beleving. De marterachtigen, hier vertelde Bart (uitgelicht op foto) over diverse marterachtige dieren, zoals de Steenmarter en de Das. Na deze beleving moest je weer goed kijken waar je liep over het kronkelige weggetje naar de Insecten, hier kon je kennis maken met diverse insecten waaronder de Nachtvlinder, en wonder boven wonder kwam er een nachtvlinder op het witte verlichte doek af.

Na de insecten vervolgde de route via het Verhaal over de verlichting die wij dagelijks gebruiken en hoe deze tot stand is gekomen, wie de ontdekker was van het licht en waar het allemaal voor gebruikt word. Maar ook dat het licht zeer schadelijk kan zijn voor de natuur en het leven wat er in de natuur zit. Hierna ging de route verder via het beleving pad met de touwen. Als je goed de touwen volgde kwam je bij de Vleermuizen uit. Als je stil genoeg was en goed luisterde kon je misschien een vleermuis horen en zien.

Na de vleermuizen vervolgde de weg naar de Sterrenhemel, op een brug waren een aantal handdoeken neergelegd. Hierop mocht men plaats nemen om lekker te gaan liggen en een minuut je ogen te sluiten. Wanneer je ze weer open deed en naar de hemel keek waren je ogen gewend aan het duister en kon je de sterren zien. Dit was te aanschouwen onder een prachtige maan.

Na de route kwam iedereen weer samen bij elkaar voor een lekker kopje warme chocolademelk, verzorgd door Junior Rangers. De chocomel werd boven een kampvuur verwarmd en kon worden opgedronken onder het het genot van de warmte van het vuur en een lekker koekje.

Kan een afbeelding zijn van 3 mensen en tekst

De start van de route.

Egels kijken en aanraken.

Kan een afbeelding zijn van 4 mensen

Welke steenmarterachtigen leven er allemaal in het bos?

Het verhaal over het licht.

Kan een afbeelding zijn van klamboe

Insecten op het witte doek.

Vleermuizen zoeken in het donker.

Kan een afbeelding zijn van verduistering en schemering

Kan een afbeelding zijn van verduistering, schemering en de tekst 'GD Fotogra'

Sterren kijken onder de maan.

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon

Chocomel bij het vuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen