Amusement

De Tamboer maakt zich klaar voor (bijna) uitverkocht Bluesfestival

Hoogeveen – Zaterdag 16 november treden tien fantastische bluesbands uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, België en Nederland op tijdens de veertiende editie van Bluesfestival Hoogeveen in De Tamboer. Het theater treft voorbereidingen voor een uitverkocht festival, omdat de kaartverkoop enorm goed loopt.

“We hadden begin oktober al een keer zoveel kaarten verkocht als vorig jaar. Ik verwacht dat we de komende week zeker gaan uitverkopen. We hebben een geweldige line up,” vertelt programmeur Rudie Reinders trots. De Tamboer raadt bezoekers die nog geen kaarten hebben daarom aan om deze zeker in de voorverkoop aan te schaffen.

Laurence Jones Band

Grootmeester Walter Trout noemde hem een “genie” en een “kruising tussen Eric Clapton en Buddy Guy”. De 27-jarige Laurence Jones begon op zijn zeventiende zijn eigen bluesband, won in 2014, 2015 én 2016 de Young Artist of the Year-award op de British Blues Awards en werd gekozen tot Best European Guitarist in de European Music Awards. Hij was zo’n typische tiener die door de bluesmedia, bluesfans en gitaarhelden werd geprezen als “iemand die je absoluut niet mag missen” en wordt vaak gezien als de “toekomst van de blues”.

Allemaal niet de minste complimenten en een prachtige start van een carrière. Daarom vindt De Tamboer het hoog tijd dat Laurence kennismaakt met Hoogeveen én andersom.

 

Vanuit de USA…

Het Amerikaanse fenomeen Boo Boo Davis is één van de overleverden die nog behoort tot de laatste generatie van muzikanten die hun muziek nog baseren op het harde leven in de Mississippi Delta. Samen met zijn twee muzikanten speelde hij al op bijna alle grote Europese jazz en bluespodia, zo ook al eens in De Tamboer.

Tim ‘Too Slim’ Langford is een meester in slide gitaarspel, een fantastische performer en componist. Al sinds de jaren ’80 is hij met zijn trio Too Slim & the Taildraggers actief in de bluesrock. Zijn meest recente album High Desert Heat werd lovend ontvangen en bekroond met de Album Of The Year Award tijdens de Blues Music Awards in Memphis. Dat wordt een show vol strak drukwerk, mooie basloopjes en vlammende gitaarsolo’s.

Hij wordt ook wel de Ambassadeur van de Blues genoemd: Guy Davis. Deze Amerikaan is veelzijdig: naast zanger, gitarist en banjospeler, is hij ook acteur en schrijver. Hij treedt al meer dan twintig jaar op en is beïnvloed door artiesten als Blind Willie McTell, Big Bill Broonzy, Lightnin’ Hopkins, Babatunde Olatunji en harmonica-legende Sonny Terry. Hij put uit de akoestische, voetstampende blues. Het is niet voor niets dat Guy de rol van blueslegende Robert Johnson speelt in een toneelstuk over zijn leven. Hier is een rasechte bluesman aan het werk.

 

Van eigen bodem

Julian Sas beweegt zich al bijna 25 jaar lang op geheel eigenzinnige wijze door het muzieklandschap. Het idee achter de band is altijd: geen compromissen sluiten. Het rock-‘n-roll ethos zit diep geworteld in de ziel van de band: eerlijke muziek vanuit hart, ziel en hard werken. Het nieuwe album Stand Your Ground belichaamt alles waar de band voor staat en is een nieuw hoofdstuk in het indrukwekkende oeuvre van deze blues rockers. Er zullen dus zeker nieuwe songs klinken in Hoogeveen!

De spil van The Hoochies wordt gevormd door bluesmannen die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend in diverse bands. Op het menu? Vette blues, overtuigende Chicago-stijl bluesharp, no nonsens rauwe blues en boogie in de traditie van Little Walter, the Red Devils en Sean Costello. Geen band die de neuzen van hun schoenen inspecteert, maar die de blues speelt alsof de duivel hen op de hielen zit!

Ook de oudste muziekband van Nederland is van de partij: de Bintangs! Onder leiding van oer-Bintang en oprichter Frank Kraaijeveld keren de mannen terug naar de basis: de rhythm & blues. Ze spelen nummers uit hun rijke verleden, aangevuld met nieuw werk. “Bintangs zoals de Bintangs moeten klinken!” aldus Frank.

 

Erwin Java & band ft. Di Reed

Met zijn bijdrage aan White Honey, Herman Broods Wild Romance en maar liefst 25 jaar Cuby & the Blizzards heeft gitarist Erwin Java een waanzinnige staat van dienst. En als medeoprichter van King of the World maakte hij (inter)nationaal furore, met vier uitstekend ontvangen albums. Maar omdat er nog zoveel andere uitdagingen zijn, liet Erwin deze band in 2018 achter zich. Op zijn soloalbum Keepin’ it Real laat Erwin zijn licht schijnen op klassiekers uit de soul-, jazz- en blueshistorie. Op het Bluesfestival worden Erwin en zijn band vergezeld door de uit Houston, Texas afkomstige zangeres Di Reed. De soul-, blues- en gospelzangeres zong al tijdens diverse wereldtournees als achtergrondzangeres van Rod Steward. Al snel was Rod zo onder de indruk van haar kwaliteiten, dat ze ook nummers als leadzangers vertolkte.

 

Van onze zuiderburen

Vuile beats, hypnotiserende slide, schreeuwende harmonica riffs en veel fuzz: de mannen van het Belgische Boogie Beasts vormen hun elektrische Deltablues om tot een eigenzinnige sound. Denk aan een mix tussen John Lee Hooker en The Black Keys, Morphine en Little Walter en zelfs RL Burnside en de jonge Rolling Stones. Met een aanstekelijke drive en vette, onweerstaanbare sound staan ze klaar om te boogie-en!

Doghouse Sam won de Belgian Blues Challenge in 2014, werd tweede op de European Blues Challenge in 2015 en heeft al drie albums op zak. De afgelopen vijf jaar bouwden Doghouse Sam en zijn Magnatones een unieke reputatie op in Europa, met een herkenbare sound waarbij ze de goeie ouwe rhythm & blues vibe een nieuwe dimensie geven. De mannen laten op het podium zien waar ze voor staan: eerlijke, gemeende blues vanuit het hart. Het wordt lastig om hierbij stil te blijven staan.

GuyDavis-Joseph-A-Rosen

Kaarten zijn nog te bestellen via detamboer.nl, telefonisch via 0528-280180 of aan de kassa van De Tamboer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen