Zonnebloemen voor reizigers naar Drenthe

Op 11 september 1883 stapt Vincent van Gogh uit op station Hoogeveen om te werken in Drenthe. Hij logeert vlakbij het station in logement Hartsuiker. Albertus Hartsuiker was werkzaam bij het spoor en vanuit zijn kamer kijkt Vincent uit over het spoor. Reden genoeg om Vincent precies 140 jaar later nog een keer te ontvangen! Maandag 11 september 2023 stapt “Vincent” uit op Station Hoogeveen. In de trein waarmee hij reist kunnen reizigers zichzelf laten tekenen, ook zijn er kleine Van Gogh voorstellingen te zien in de Sprinter. Op station Assen en Hoogeveen worden zonnebloemen uitgedeeld waarin gratis tickets verstopt voor de tentoonstelling ‘Op reis met Vincent’ van het Drents Museum.

Van Gogh verrassingen in de Sprinter

Vanaf 10.52 uur vertrekt de eerste “Van Gogh” Sprinter vanaf Zwolle richting Hoogeveen en Assen. Tussen dan en ongeveer 15.30 uur rijdt NS een aantal Sprinters met een speciale Van Gogh coupé, waarin kussentjes op de treinstoelen in de stijl van Van Gogh Drenthe. Reizigers kunnen zich in de coupé laten portretteren met een knipoog naar Van Gogh. Gedurende de dag zal Garage TDI een aantal keer een kleine voorstelling spelen in de Sprinter tussen Assen en Hoogeveen.

Zonnebloemen op station Assen en Hoogeveen

Ook de tentoonstelling ‘Op reis met Vincent’ in het Drents Museum is maandag te bezoeken. Bezoekers die met de trein naar Assen komen, worden tussen 11.00 en 14.00 uur verwelkomd met zonnebloemen met daarin 140 verrassingstickets verstopt die gratis toegang geven tot de tentoonstelling. Op Station Hoogeveen worden ook zonnebloemen uitgedeeld tussen 14.00 en 16.00 uur.

Naast de tentoonstelling in het Drents Museum zijn er dit jaar nog veel meer Van Gogh activiteiten in Drenthe. Meer informatie staat op www.vangoghdrenthe.nl

Aankomst Vincent in Hoogeveen

Om iets na 14.15 uur komt Vincent van Gogh aan op Station Hoogeveen. Daar wordt hij opgehaald met een paardenkoets om verder ontvangen te worden in Hoogeveen. De koets brengt Vincent, samen met Hoogeveense wethouder Mark Tuit, twee kunstenaars, sponsors en de prijswinnaars van de portretwedstrijd, naar de rotonde bij TVM verzekeringen. Daar vindt de officiële opening plaats van het prachtige nieuwe kunstwerk op de rotonde ‘Ode aan Vincent’.

#OpReisNaarVincent

Op dinsdag 11 september 1883 stapt Vincent van Gogh op de laatste trein van Den Haag naar Drenthe, waar hij onder meer De turfschuit en Onkruid verbrandende boer schildert. ‘Van de landstreek heb ik in den trein mooie gedeelten gezien van de Veluwe.’ Schrijft van Gogh over zijn treinreis aan zijn broer Theo. ‘Ik heb met de menschen zitten praten en zal een dezer eerste dagen met de schuit de geheele Hoogeveensche vaart afvaren door de veenderijen, dwars door den Zuid Oostelijken hoek van Drenthe heen. Dan, Noordwaarts van hier schijnt het prachtige heide te wezen tot Assen toe.’

Wat zie jij tijdens jouw treinreis naar de tentoonstelling en wie kom je tegen onderweg? Gedurende de looptijd van de tentoonstelling dagen het Drents Museum en NS je uit om jouw ‘reis naar Vincent’ te delen met de hashtag #OpReisNaarVincent. Onder de mooiste inzendingen wordt een Van Gogh in Drenthe goodiebag verloot.