Algemeen

Zeven Drentse kunstwerken in overzicht Kunst in de Openbare Ruimte

Hoogeveen – De voormalige Rijksluchtvaartschool in Eelde, Nationaal Monument Westerbork, Broken Circle and Spiral Hill in Emmen, De Sluiswachter in Zandpol, Velden van Nevel in Hoogeveen, Kapkar/BB-N34 in Borger en Mannes in Assen zijn opgenomen in de top 100 van de naoorlogse Kunst in de Openbare Ruimte. Dit heeft BK-informatie, het vakblad voor beeldende kunstenaars, bekend gemaakt. De genoemde kunstwerken worden gerekend tot de meest betekenisvolle van Drenthe.

 

Michiel van der Kaaij, adviseur Kunst in de Openbare Ruimte, binnen K&C werkend in opdracht van de provincie Drenthe en verschillende Drentse gemeenten: “De commissie heeft volgens mij een mooie, afgewogen keuze gemaakt uit de vele topwerken die Drenthe kent. Soms betreft het werken die de vele verborgen verhalen die het Drentse landschap kent naar boven halen, in andere gevallen gaat het om een werk dat juist een gezicht geeft aan een plek die in eerste instantie nogal onuitgesproken lijkt”.

Michiel van der Kaaij, licht de kunstwerken als volgt toe:

 

Voormalige Rijksluchtvaartschool Eelde (1953, Bart van der Lek)
De kleurontwerpen van Bart van der Lek, gebaseerd op de ideeën van de kunststroming De Stijl gaan een zeer gelijkwaardige relatie aan met de heldere architectuur van P.J.M. Cuypers junior.

Nationaal Monument Westerbork (1970, Ralph Prins)

Iconisch werk bij kamp Westerbork, dat in zijn soberheid de hel van de Holocaust blijvend in herinnering roept. Het monument bestaat uit een negentig meter lange rails, die aan het uiteinde omhoog krult en daarmee de wanhoop uitdrukt van de in dit doorgangskamp geïnterneerden.

Broken Circle and Spiral Hill (Robert Smithson 1971)

Hét landart kunstwerk, enig in zijn soort in Noordwest Europa, en één van de belangrijkste werken van deze kunstenaar. Het kunstwerk in zijn omgeving, een verlaten zandgroeve in een verder verwilderd landschap, doet on-Nederlands aan. Het bestaat volgend jaar 50 jaar.

De Sluiswachter (Hans van de Bentem, 2008).

Een paradijsvogel, of liever gezegd een paradijsdier (het bestaat uit lichaamsdelen van verschillende dieren), in het verder strenge landschap nabij Emmen (Zandpol).

Velden van Nevel (Rudi van de Wint, 2010)

Op drie plaatsen bij de A28 en A37 verhalen deze kunstwerken van de sage over de ‘nevelhekse’, die haar oorsprong vindt in het nevelige veenlandschap rondom Hoogeveen.

Kapkar/BB-N34 (Frank Haversmans, 2013)

Een interactief kunstwerk, naast de brandweerkazerne in Borger, goed zichtbaar vanaf de N34. Is het een buitenaards wezen? Of ‘gewoon’ een werktuig van de brandweer? Het geeft licht, dat in intensiteit sterker wordt wanneer de brandweer uitrukt.

Mannes (Serafijn, Q.S. en Nico Architecten)

Mannes houdt de gemoederen in beweging. In eerste instantie wat terughoudend begroet, maar nu hebben veel Assenaren hem in de armen gesloten. Een beeldmerk voor Assen?

 

De canon Kunst in de openbare ruimte kwam tot stand ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van BK-informatie, het vakblad voor beeldend kunstenaars. Een speciale werkgroep benoemde 100 sleutelwerken vanaf 1945 tot heden. Op www.sleutelwerken.nl en in BK-informatie worden alle 100 werken getoond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen