WZA plaatst vierde verloskamer voor extra bevallingen

Hoogeveen/Assen: In het WZA (Wilhelmina Ziekenhuis Assen) wordt deze week een vierde verloskamer geplaatst. Het ziekenhuis reageert daarmee op de op handen zijnde sluiting van de klinische verloskunde en kindergeneeskunde in Hoogeveen en eerder al van die in Stadskanaal. “Wij doen er alles aan om zwangere vrouwen veilig in Drenthe  kunnen bevallen”, aldus het WZA.

Mobiele verloskamer in Assen na sluitingen door Treant

Gynaecoloog Annemarieke Koops van het WZA: “Door de aanstaande sluiting van de klinische verloskunde in Hoogeveen (15 oktober Red.), wordt niet alleen in Emmen maar ook in Assen een toename van het aantal bevallingen verwacht. “Daar bereiden wij ons nu al op voor door onze capaciteit uit te breiden. Het is ons gelukt om voldoende extra verloskundigen en verpleegkundigen aan ons te binden. Daarnaast neemt het WZA half oktober een moderne, vierde verloskamer in gebruik. Deze externe state-of-the-art unit wordt komende week al op ons terrein geplaatst, aan het gebouw gekoppeld en op maat voor ons ingericht als volwaardige en kwalitatief hoogstaande verloskamer.”

Sluitingen afdelingen definitief

De Treant Zorggroep verschuilt zich achter het excuus dat er geen kinderartsen zijn om de afdelingen in stand te houden. Zorgverleners in Drenthe, o.a. de huisartsen in in Drenthe, noemen de sluiting onacceptabel (!) maar daar trekt de zorggroep zich niets van aan want men noemt het genomen besluit een gepasseerd station. Er zijn grote twijfels over de bewering van de zorggroep dat er geen beschikbare kinderartsen zijn. Volgens de ‘Zorgkaart Nederland’ zijn er momenteel 1224 kinderartsen in Nederland en 308 ziekenhuizen.

De indruk bestaat dat kinderartsen niet geneigd zijn om naar het Noorden te verhuizen maar mogelijk ook niet willen werken voor Treant Zorggroep, die de afgelopen jaren hoofdzakelijk negatief in het nieuws is geweest over wisselende bestuursfuncties, zich ziek meldende (kinder)artsen, onrust onder het personeel en andere zaken.

Verloskunde niet winstgevend:

Woordvoerder Bart Visser van Treant Zorggroep zei eind vorig jaar tegen het DvhN “de afdelingen verloskunde in Stadskanaal, Hoogeveen en Emmen maken geen winst. Er moet altijd geld bij. Verloskunde is alleen voor grote ziekenhuizen rendabel. Dat neemt niet weg dat we de afdeling op al onze locaties open willen houden.”

Politiek:

Diverse instanties en andere partijen hoopten op steun van ‘Den Haag’ maar ook daar lijkt men zich er niets van aan te trekken. Minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins (VVD), toonde begrip voor de beslissing van de zorggroep. Ook eerdere Kamervragen van de SP over de gang van zaken rond de zorggroep haalden niets uit.

Kennismaken met het WZA

“We merken dat er ongerustheid is in de regio, zowel bij zwangere vrouwen als bij ouders met kinderen”, zegt gynaecoloog Koops. “Wat ons betreft is dat niet nodig. Patiënten uit de regio Hoogeveen hebben de keuze om naar Emmen, Hardenberg, Zwolle of naar Assen te gaan.” De komende tijd laat het Wilhelmina Ziekenhuis Assen verloskundigen, zwangere vrouwen en ouders uit de regio’s Hoogeveen en Stadskanaal kennismaken met het ziekenhuis door informatieavonden te organiseren. “Als je kind opgenomen moet worden is of als je moet bevallen, is het prettig als je alvast eens een kijkje hebt kunnen nemen in het ziekenhuis van je keuze”, weet Annemarieke Koops. “Zo kom je op het laatste moment niet voor verrassingen te staan.”