Wat is het beste buurtinitiatief van de provincie?

Zaterdag 18 januari is het zover. Dan vinden er in heel Nederland feestelijke startbijeenkomsten plaats voor Kern met Pit: 128 nieuwe projecten krijgen het startschot om aan de slag te gaan en 12 afgeronde projecten winnen de Kern met Pit Trofee. In de gemeente Hoogeveen doet het project van Projectgroep Nieuwlande Rondom (Sociaal Educatief Bosproject) mee.

In elke provincie is een bijeenkomst waarbij de nieuwe buurtprojecten elkaar kunnen ontmoeten, hun persoonlijke adviseur kunnen spreken en waar tegelijkertijd een feestje wordt gevierd. Want dit is ook het moment waarop de ruim 100 projecten die in 2019 zijn afgerond het predicaat Kern met Pit en een cheque van 1.000 euro ontvangen. En er wordt bekend wie de Kern met Pit Trofee én 1.500 euro heeft gewonnen. Deze trofee gaat in elke provincie naar het project dat opvalt door bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad, originaliteit of impact op de buurt. Alle provinciale trofeewinnaars dingen vervolgens op 28 maart tijdens het We doen het Samen! Festival mee naar de Gouden Pit ter waarde van 3.000 euro.

Droom voor de buurt Van dorp tot stad, van krimpgemeente tot de Randstad: iedereen met een goed idee voor zijn buurt kan meedoen. Voor 2020 hebben 140 buurtprojecten zich aangemeld om binnen een jaar hun droom te realiseren. De projecten variëren van een belevingstuin voor ouderen en een skateplek voor jongeren tot een dorpsontmoetingsplek met bankjes en het organiseren van een benefietconcert. Kijk voor alle deelnemende projecten op www.kernmetpit.nl.

Een boost voor buurtprojecten Sinds de start van Kern met Pit zijn er ruim 4200 lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation. Dat zorgt vaak voor een enorme boost: ineens is er iemand die kan adviseren bij een plan van aanpak of die weet bij wie je moet zijn in de gemeente. Kern met Pit stimuleert zo de betrokkenheid van burgers door ze te voorzien van informatie, praktische workshops en de begeleiding van vrijwillige adviseurs. Zo krijgen dromen steeds meer vorm en is realisatie binnen één jaar mogelijk.

1 van de deelnemers is  Projectgroep Nieuwlande Rondom. Hun willen het volgende realiseren :Het aanleggen van wandelroutes om dorpsbewoners in de gelegenheid te stellen zich te ontspannen, sportief bezig te zijn en elkaar te ontmoeten in de omgeving.

Drie wandelroutes rond Nieuwlande van 5 – 11 km lang startend bij de oorlogsmonumenten in het dorpscentrum tegenover de ingang van het MFC.