Algemeen

Vrijwilligerscollege: Palliatieve sedatie en euthanasie

Op dinsdag 17 maart a.s. organiseert Vrijwilligerscollege op veler verzoek een college over palliatieve sedatie en euthanasie. Beide behandelingen worden inhoudelijk nader toegelicht.

 

Wanneer je ongeneeslijk ziek bent en de laatste weken zwaar worden, de klachten alleen maar toenemen en medicatie onvoldoende verlichting geeft, dan kan palliatieve sedatie ingezet worden. Bij palliatieve sedatie wordt een terminale patiënt in een soort slaaptoestand gebracht en krijgt deze een sedativum, met als doel verlichting van het lijden. Palliatieve sedatie is normaal medisch handelen: het doel van de behandeling is bestrijding van lijden en pijn, en geen levensbeëindiging.

 

Bij euthanasie is het doel van de medische handeling het overlijden van een terminale patiënt. Bij euthanasie, levensbeëindigend handelen, moet de arts een gedetailleerde procedure volgen. Zo moet de patiënt een wilsverklaring ondertekend hebben, waarmee hij of zij aangeeft euthanasie te willen. Ook moet er sprake zijn van uitzichtloos lijden voor de patiënt en moet de arts altijd een collega-arts raadplegen over de situatie.

 

Voornoemde en aanvullende inhoudelijke informatie over beide vormen van medisch handelen komt aan bod tijdens het college. De bijeenkomst komt tot stand met medewerking van Albi Popken, verpleegkundig specialist palliatieve zorg bij Icare.

 

De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Tot 21.30 uur is Albi aanwezig en aanspreekbaar voor persoonlijke vragen. Het college vindt plaats bij Treant Weidesteyn, Dr. G.H. Amshoffweg 4, Hoogeveen

Het Vrijwilligerscollege is gratis bij te wonen. Wel ontvangen wij graag uw inschrijving voor 11 maart a.s. Inschrijven kan via de website www.vrijwilligershoogeveen.nl/colleges, telefonisch via 0528-278855 (receptie SWW) of via vc@vrijwilligershoogeveen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen