Voormalige Burgemeester Tjalmapark in Hoogeveen omgedoopt tot Raadhuispark

Het voormalige Burgemeester Tjalmarkpark in Hoogeveen is vandaag omgedoopt tot Raadhuispark.
Burgemeester Karel Loohuis kreeg vandaag de eer om het nieuwe naambord te onthullen.

Hoogeveen – Inwoners van Hoogeveen konden stemmen op vier namen Park Dalwijk, Park 40-50, Verbindingsspark en uiteindelijk hebben 750 mensen meer als de helft gekozen voor het Raadhuispark.

Jetze Tjalma was een omstreden burgemeester uit het verleden tijdens de tweede wereld oorlog.
Hij probeerde het vertrouwen van de Duitse bezetters te winnen door de openbare orde te handhaven en de bevolking op te roepen tot terughoudendheid en kalmte. Direct na de capitulatie op 16 mei 1940 ondertekende Jetze Tjalma brieven aan alle Joodse inwoners van Hoogeveen om zich op 18 mei 1940 bij de Duitse bezetter te melden, en verleende zelfs zijn medewerking bij het aanhouden van joden en maakte alle administratie mogelijk voor het registreren van de Hoogeveense Joden. Deze werden werden gebruikt voor het opsporen en deporteren van de joden.

De gemeente Hoogeveen besloot in 2020 een onafhankelijk onderzoek in te stellen door een historicus. Na verschijnen van het rapport in augustus 2020 werd het Ereburgerschap van Tjalma postuum ingetrokken door zijn omstreden optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dit bord is een tijdelijke oplossing en zal binnenkort vervangen worden voor een officieel bord in het Raadhuispark Hoogeveen.

Foto’s:Paula Bansema