Virtual reality maakt duidelijk wat je mist als je met een telefoon in de hand fietst

Op donderdag 7 december ondervonden leerlingen van het Roelof Van Echten College in Hoogeveen aan den lijve hoe gevaarlijk het is in het verkeer om afgeleid te worden door de telefoon. Onder begeleiding van de verkeersveiligheidsorganisatie Responsible Young Drivers stapten zij met een virtual reality bril op, op een fietssimulator. Gedeputeerde Henk Jumelet en wethouder Roelof Bisschop brachten een werkbezoek aan de actie. “Het is me weer eens duidelijk geworden dat je veel mist als je met je telefoon in je hand fietst”, zegt gedeputeerde Jumelet erover.

 

Fietsen met een mobiel in de hand mag niet en kan een boete opleveren. Bij één op de drie fietsongelukken met jongeren speelt het gebruik van een mobiele telefoon een rol. Daarom voert de Mobiliteitsraad Drenthe campagne om MONO rijden de norm te maken in Drenthe. Dit betekent dat als je rijdt of fietst, je je aandacht houdt op één ding en dat is het verkeer. Onderdeel van de campagne is een bezoek van Responsible Young Drivers aan middelbare en MBO scholen in Drenthe. Aan de hand van een quiz en een VR-bril krijgen jongeren uitleg over de risico’s van fietsen met een telefoon in je hand.

Samenwerking

De Mobiliteitsraad Drenthe en Responsible Young Drivers werken inmiddels jarenlang samen om dit onderwerp onder de aandacht van jongeren te brengen. Gedeputeerde Henk Jumelet en wethouder Roelof Bisschop namen om die reden zelf deel aan de les van Responsible Young Drivers op het Roelof Van Echten College in Hoogeveen. “Jongeren zijn voortdurend met hun telefoon bezig, ook in het verkeer. De les die ik vandaag bijwoonde maakte echt indruk. Het is goed om met elkaar de tijd te nemen om stil te staan bij de risico’s die je neemt als je tóch je telefoon er bij pakt, ook al is het maar even”, aldus Jumelet.

MONO in Drenthe

Met de MONO-campagne roept de Mobiliteitsraad Drenthe iedereen in Drenthe op om ongestoord onderweg te zijn. Dus tijdens het rijden te focussen op één ding: het verkeer. Het doel van deze campagne is het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers veroorzaakt door afleiding. Verkeersdeelnemers in Drenthe worden op verschillende plekken gewezen op het belang van MONO rijden. Zo voert de Mobiliteitsraad zowel online als offline de MONO-campagne. Kijk voor meer informatie op www.monodrenthe.nl en www.indrenthefietsenwemono.nl.