Vermilion breidt KNMI-meetnet verder uit

Hollandscheveld – Vermilion Energy Netherlands B.V. plaatst dit én volgend jaar vier nieuwe meetstations. In samenwerking met het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) worden de meetstations in de omgeving van Vermilion’s activiteiten gebouwd en aangesloten op het meetnet van het KNMI. De signalen die de stations opvangen, zijn via de KNMI-website live te volgen, net als de andere KNMI-stations in Nederland.

Vermilion wint in Nederland aardgas uit kleine velden. Gedurende de energietransitie, die enkele tientallen jaren zal duren, blijft aardgas essentieel om een stabiele, betaalbare en zekere energievoorziening in ons land te garanderen. Vermilion is zich ervan bewust dat gaswinning impact heeft op de lokale leefomgeving en dat omwonenden informatie willen hebben over wat er in hun regio gebeurt.

meetstation Hollandscheveld

Om die reden draagt Vermilion onder meer bij aan de uitbreiding van het KNMI-netwerk. Sinds 2017 plaatste het vijf meetstations in Drenthe, Overijssel en Friesland (in de buurt van Kallenkote, Warten, Hollandscheveld, Oldetrijne en Boornzwaag). Bovendien leverde Vermilion apparatuur aan het KNMI om twee bestaande meetstations, bij ’t Haantje en Schoonebeek, aan te sluiten op het KNMI-netwerk. In deze regio worden dit jaar en volgend jaar de vier nieuwe stations geplaatst. In 2017 plaatste Vermilion nabij het Noord-Hollandse Slootdorp ook een meetstation. Verder leverde het bedrijf apparatuur aan het KNMI voor de reparatie van het meetstation Chaam bij Waalwijk. Dit station in Noord-Brabant is sinds mei vorig jaar weer operationeel.

De meetstations meten trillingen in de ondergrond. Als zich een beving zou voordoen, gebruikt het KNMI de metingen om het epicentrum en de kracht ervan te bepalen. De metingen worden direct naar het KNMI gestuurd zonder tussenkomst van Vermilion. Meetstations bestaan uit een boorgat van 200 meter diep. In het boorgat worden om de 50 meter vier geofoons (ondergrondse microfoons) geplaatst. Aan de oppervlakte zit een versnellingsmeter.

Gemeenten, provincies en andere belanghebbenden reageren positief op de verdichting van het KNMI-meetnet. Met deze initiatieven sluit Vermilion aan bij het beleid van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Eind vorig jaar stelde het ministerie dat verdichting van het KNMI-meetnet de voorkeur verdient boven het doen van bouwkundige opnames (ook wel nulmetingen genoemd). Vermilion steunt dit beleid en geeft hier al sinds 2017 concreet invulling aan.