Algemeen

Veilig onderweg met mobiele alarmering

Hoogeveen: Mensen met dementie raken vaak de weg kwijt en vergeten soms waar ze zijn. Zelfstandig een wandeling maken of naar de supermarkt lopen voor een boodschap wordt steeds lastiger. Treant experimenteert met mobiele personenalarmering om bewoners met en zonder dementie (nog) meer vrijheid te geven. Met de zogenoemde Zintouch gaan bewoners van Treant-locaties Weidesteyn en Bilderdijk in Hoogeveen zelfstandig en veilig op pad.

‘Gaan en staan waar ik dat zelf wil’

‘Gewoon gaan en staan waar ik dat zelf wil’, dat vindt bewoner Klaas Seegers (70) uit Weidesteyn het belangrijkste voordeel van zijn mobiele alarmering. ‘Ik ga met een gerust gevoel op stap, omdat zorgmedewerkers en mijn vrouw weten waar ik ben en ik altijd en overal om hulp kan vragen als er iets gebeurt.’ Klaas Seegers heeft lichamelijke en psychosociale problemen en is één van de zes bewoners van Treant die een mobiele alarmering heeft.

Meer vrijheid: Familieleden en vrienden zijn vaak ongerust als hun naaste met dementie alleen op pad gaat. ‘Maar we willen de zelfstandigheid van mensen met dementie zolang mogelijk stimuleren en sommige bewoners kunnen meer vrijheid prima aan’, vertelt Bettina Kluter, verpleegkundige Geriatrie en Gerontologie. Klaas is het hier mee eens: ‘Ik kan prima zelf naar de winkel lopen voor een boodschap of een wandeling maken rondom de visvijver. Straks krijg ik een scootmobiel en kan ik nog verder weg’. Bewegen en contact houden met de samenleving en andere mensen is van groot belang voor bewoners. Met de Zintouch is dit weer mogelijk.

Alarmknop: De mobiele alarmering is een eenvoudige alarmknop met locatiebepaling (GPS) en spreek- en luisterverbinding. Met één druk op de knop kunnen bewoners via een spreek- en luisterverbinding alarm slaan. ‘In overleg met naasten bepalen we wie telefonisch opgeroepen wordt wanneer de bewoner alarm slaat. Dit kunnen zowel zorgmedewerkers als naasten zijn en meerdere mensen tegelijk’, vertelt Kluter. De eerste contactpersoon die opneemt, kan op een kaart op de computer zien waar de bewoner is en met hem/haar praten. Andere contactpersonen zien dat er contact is gemaakt.

Veilige zones: Een extra mogelijkheid van de mobiele alarmering is het kunnen instellen van zogenoemde veilige zones. ‘Samen met naasten kunnen we instellen hoeveel meter iemand van huis kan lopen. Van onze locatie naar de naastgelegen visvijver, het centrum van Hoogeveen of de dichtstbijzijnde supermarkt’, schetst Kluter ter voorbeeld. Als een bewoner buiten de veilige zone ronddwaalt, wordt er automatisch een melding verstuurd naar zorgmedewerkers. Zij nemen contact op met de bewoner op hem/haar op te halen.

Meerwaarde thuis: ‘Door de mobiele alarmering kunnen mensen met beginnende dementie ook langer veilig thuis blijven wonen,’ stelt Kluter. Familieleden en vrienden kunnen hun naaste in de gaten houden en hulp inschakelen wanneer het nodig is. En dit allemaal dankzij deze innovatieve toepassing.

Foto: Treant Zorggroep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen