Algemeen

Treant stelt beperkt aantal geplande operaties uit

Hoogeveen – Een tekort aan verpleegkundigen en relatief veel acute patiënten maken dat Treant een beperkt aantal geplande operaties moet uitstellen. Er is voldoende capaciteit op de operatiekamers, het tekort aan verplegend personeel maakt dat Treant deze maatregel moet treffen.

“We moeten dit doen om een toenemende stroom acute patiënten op te kunnen vangen. Normaal gesproken zetten we extra verpleegkundigen in maar daar hebben we er helaas te weinig van”, aldus bestuurder Jean-Pierre van Beers. “Dit is buitengewoon vervelend voor onze patiënten die nu iets langer moeten wachten op een operatie. We zijn echter gedwongen keuzes te maken, patiënten die acute zorg nodig hebben gaan dan voor”.

Mogelijk uitgesteld
In de zomer worden altijd al minder operaties ingepland dan in de rest van het jaar. Voor de periode tussen half augustus en half september staan op de drie ziekenhuislocaties van Treant in totaal 52 operaties gepland. Ruim de helft van die operaties kan niet worden uitgesteld en gaat sowieso door.
Voor 23 operaties geldt dat ze zonder medische gevolgen zouden kunnen worden uitgesteld. Bijvoorbeeld een meniscusoperatie of een borstvergroting. Van deze 23 operaties wordt per dag bezien of ze door kunnen gaan. Van Beers: “Als het aantal acute patiënten weer afneemt kunnen we meer van de geplande operaties gewoon uitvoeren. Ik verwacht dat we zo’n twintig geplande operaties zullen moeten uitstellen tot na de zomer, hopelijk worden het er minder. De betreffende patiënten worden door Treant gebeld om een nieuwe datum af te spreken”.

Acute zorg
Treant heeft deze zomer te maken met meer acute patiënten dan in voorgaande jaren. Het is niet duidelijk waar dat precies door komt. Deze patiëntenstroom fluctueert altijd wel. Mogelijk speelt het warme weer een rol. In Hoogeveen wordt een aantal operatiekamers vernieuwd waardoor er daar minder operatiekamers beschikbaar zijn. Dit wordt opgevangen door de andere twee ziekenhuis-locaties van Treant in Stadskanaal en Emmen.

Personeelstekorten
Door vakanties is de bezetting in de zomer altijd al relatief dun. Beers: “Daar komt nog bij dat we te maken hebben met een structureel tekort aan verpleegkundigen. Dat zien we helaas ook bij de ziekenhuizen om ons heen. De operatiecapaciteit voldoet, maar we kunnen niet opereren als er geen verpleegkundige is om onze patiënten na de ingreep goed te verzorgen”.
Treant doet er alles aan de uitgestelde operaties zo snel mogelijk na de zomer alsnog in te plannen. De verwachting is dat dan weer voldoende verpleegkundigen zijn. Voor de langere termijn overlegt Treant met andere ziekenhuizen, verzekeraars en (lokale) politiek over het vinden van een structurele oplossing voor de oplopende personeelstekorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen