Studenten Alfa-college brengen zorg in beeld bij vmbo-leerlingen

Hoogeveen – Zo’n 125 vmbo-leerlingen van het Roelof van Echten College en RSG Wolfsbos bezochten de afgelopen maanden het Alfa-college voor ZIB, Zorg in Beeld. Op een actieve en praktische manier maakten zij kennis met een aantal aspecten van zorgverlening, met name de vaardigheden die je als zorgverlener moet uitvoeren. Het ZIB-programma wordt helemaal uitgevoerd door tweedejaars studenten Verzorgende.

Tijdens het blindengeleide-spel begeleidden de leerlingen elkaar langs een parcours. Zelf ervaren hoe het is om slechtziend te zijn is al een ervaring op zich, maar om een slechtziende te begeleiden is minstens zo boeiend. Verrassend was het onderdeel Handenwassen / Desinfecteren. Na een uitleg over de juiste manier van handenwassen én waarom dat zo belangrijk is, gingen de leerlingen de uitdaging aan om de handen zo goed mogelijk te wassen. Dit werd gecontroleerd met een UV-lamp. Niet iedereen was 100% schoon, wat genoeg stof tot napraten gaf.

Jis Dekker, derdejaars leerling Eduwiek, vertelde dat hij eigenlijk geen zin had in deze dag, maar was achteraf wel positief: “Normaal lees je hierover in boeken en nu krijg je het zelf te zien. Die naalden vond ik echt verschrikkelijk, maar het handenwassen vond ik heel leuk. Ik moest wel twee keer wassen om m’n handen goed schoon te hebben. Heel leerzaam.”

Ook bij de workshops over de tilliften, het schilderen voor slechtzienden en het injecteren waren de reacties enthousiast. Marieke Kreulen, klasgenoot van Jis, was resoluut: “Het was een interessante dag. Het was iets nieuws, iets wat je normaal niet snel doet.”
Zorg in Beeld is een jaarlijks terugkerend project van het Alfa-college. Voor veel zorgverleners is dit één van de eerste momenten waarop zij hebben kennisgemaakt met de zorg. Het project past helemaal in de LOB-programma’s van de vmbo-scholen, ter voorbereiding op het maken van een studiekeuze. foto : alfa-college