Algemeen

Storm-update: Vanmiddag stilte voor de storm, morgen zeer zware storm. CODE ROOD?

(Storm-update voor vrijdag 18 februari 2022)

 

Vanmiddag/vanavond zal het qua wind rustiger zijn dan in vergelijking met afgelopen nacht. En wat ging het lekker te keer. En waren verspreid door Hoogeveen wat omgevallen bomen, een verdwaalde vuilcontainer en een gevel aan de Eisenhouwerstraat was niet bestand tegen te harde wind. Morgen rond 14:00 zal storm EUNICE aankomen aan land. Deze zal tussen Frankrijk en Engeland door komen en koers zetten naar de gehele kust van België & Nederland. Inmiddels zijn, zoals verwacht alle betrouwbare kanalen aan het overschakelen naar code ROOD of LEVEL 3. Oftewel het hoogste waarschuwing niveau. Naar verwachting zullen de grootste klappen boven in Nederland vallen. Windstoten van boven de 160km per uur aan de kust zijn niet uitgesloten en landinwaarts kunnen we rekenen op windstoten van misschien wel 120km per uur of meer. Extreem weer.

Wat betekend dit voor Hoogeveen? Het gehele land zal gebukt gaan onder de storm, dus ook Hoogeveen. Er zal gegarandeerd schade ontstaan.

 

Hieronder 4 weermodellen waarop je de richting van bui kan zien, maar ook is te zien welke windsnelheden er bij horen.

 

 

 

 

Ga dus, als het niet nodig is, NIET de weg op morgen ⚠️
Zet alles losstaande objecten vast ⚠️
Blijf uit de buurt van bomen ⚠️

Iedereen heel veel sterkte!
En voor de stormchasers, veel plezier en kijk uit!

 

 

 

 

Bericht van woensdag 16 februari hieronder:


Komt er echt weer een storm dit weekend? Of zal het, zoals velen zeggen, een storm in een glas water zijn? Ik ben er van overtuigd dat het aankomend weekend erg onstuimig zal gaan verlopen.

Volgens de berekeningen van (internationale) weermodellen zoals de, Amerikaanse, Duitse, Engelse en Franse modellen gaat het stormen dit weekend en niet zo’n klein beetje ook. Meerdere stormen zullen over de Benelux en Duitsland razen. Vanavond zal de wind aantrekken en zal vooral in de kust hard zijn, wij zullen in Hoogeveen niet zoveel last van hebben. De kust zal het lastig krijgen, met golven van 5.5 meter hoog. De duinen zijn helaas nog niet hersteld na de laatste storm Corrie, deze zijn nog aardig beschadigd.

 

Kapot gewaaide duinen – Mark Otten

 

De voorspellingen:

Woensdag, storm Dudley:
Vanavond zal de wind wat aantrekken, aan de kust harde wind. Voor Hoogeveen niet van belang.

Donderdag, storm Dudley:
Donderdag zal het gedurende de gehele dag hard waaien, 70-80 km per uur. De bomen en de grond zijn vanwege de regen verzadigd en daardoor kan er sneller schade ontstaan.

Vrijdag, Storm Eunice: 
Vrijdagochtend zal het relatief rustig zijn qua wind, de zogenaamde stilte voor de storm. Vrijdagmiddag rond 13:00 trekt er een nieuwe storm over het land. Vanuit het westen zal de wind enorm toenemen, aan de kust tot 140/150 km per uur. Er zijn zelfs modellen die tot de 170km per uur berekenen, ongekend! Rond 15:00/16:00 uur zal vrijwel het gehele land last hebben van de enorm harde wind en windstoten die over het land zullen razen. In Duitsland waarschuwen ze voor orkaanachtige omstandigheden, zeer bijzonder.
De gehele avond en begin van de nacht zal het zeer onstuimig zijn.

Zaterdag, storm Eunice:
Zaterdag zal het de gehele dag nog onstuimig zijn. Bomen en takken zijn waarschijnlijk verzwakt door de harde wind, kijk uit voor vallende takken.

 

Zondag en maandag zou er waarschijnlijk een nieuwe storm komen, storm Franklin. Ook nu weer veel wind en harde windstoten, maar dit is nog te ver weg.

 

Zal het weer een storm in een glas water zijn? Ik denk van niet, maar wees daarom toch voorbereid, zet spullen binnen die makkelijk weg kunnen waaien.

 

Bron: Kachelmannwetter.com

 

Bron: ESTOFEX

 

BRON: WXCHARTS.COM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen