Hoogeveen – Buurtbemiddeling groeit als kool. Het is de 1e hulp bij burenruzie. 75% van de gemeenten biedt intussen Buurtbemiddeling aan hun inwoners; een kwart moet dus nog over de brug komen. Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV): “En dat terwijl buurtbemiddeling in een enorme behoefte voorziet. In elke gemeente, groot of klein, komen burenruzies voor en stromen bij de start van buurtbemiddeling de aanmeldingen binnen.”
In 2017 en de eerste maanden van 2018 startten maar liefst 54 nieuwe gemeenten voor het eerst met deze dienst. In totaal bieden nu 286 gemeenten in Nederland dit aan.
Stijging aantal meldingen
In totaal steeg het aantal aanmeldingen bij buurtbemiddelingsorganisaties in 2017 met 15%. Zoals elk jaar gaat het gros van de meldingen vooral over geluidsoverlast, pesterijen en tuin/buitenproblemen. Herder: “Bij tuin/buitenproblemen moet je niet alleen denken aan ruzie over de schutting of overhangende takken, maar ook aan overlast van bijvoorbeeld de rook van vuurkorven en barbecues, of de stank van hondenpoep in de tuin van je buren. Zeker met dat warme weer een zeer onaangename ervaring.”
Lokale aanspreekpunt
Hetty de Bruin is coördinator voor het project Buurtbemiddeling voor de gemeenten Hoogeveen, De Wolden en Meppel. “Voor de drie gemeentes waarvoor ik coördinator ben, hebben we Buurtbemiddeling goed op de kaart gezet en net een nieuwe gezamenlijke huisstijl geïntroduceerd. Daarmee vergroten wij onze herkenbaarheid. Ook in onze gemeenten zie ik het aantal meldingen voor Buurtbemiddeling toenemen. Daarom zoeken we vooral voor Hoogeveen en De Wolden nieuwe buurtbemiddelaars. Ik ga graag in gesprek met gemotiveerde vrijwilligers voor deze functie.” Meer informatie over Buurtbemiddeling is te vinden op www.swwh.nl en over de vacature op. www.vrijwilligershoogeveen.nl of bel 06 10928135.