Sint Maarten wint het nog van Halloween in Drenthe

Hoogeveen- Het Amerikaanse Halloweenfeest wint al jaren aan populariteit onder Nederlanders. Toch is het feest nog steeds minder populair in de provincies die jaarlijks het Nederlandse Sint-Maarten vieren. Dit blijkt uit data van online feestkleding winkel Feestwinkel XL, dat onderzoek deed naar de populariteit van Halloween in de Nederlandse provincies.

Andere provincies waar het Halloween feest qua populariteit onderdoet voor Sint-Maarten zijn Zeeland, Groningen en Utrecht.

Veel gelijkenissen Sint-Maarten en Halloween
Ondanks het feit dat de invulling van Sint-Maarten per regio kan verschillen, zijn er toch een aantal terugkerende tradities. Terugkerende thema’s zijn lantaarn optochten, vreugdevuren en het aan de deur gaan met de kinderen voor snoepgoed. Dit zijn thema’s die ook terugkomen in het Halloweenfeest. Denk bijvoorbeeld aan trick-or-treating aan de deur en het maken van Halloween-lantaarns.

Een andere opvallende gelijkenis is dat beide feesten een heilige in het zonnetje zetten. Sint-Maarten viert de naamdag van de heilige Sint-Martinus van Tours. Ook Halloween viert indirect een heilige. Halloween staat in het Nederland namelijk bekend als ‘Allerheiligen’.

Daarnaast liggen de data van beide vieringen niet ver uit elkaar. Sint-Maarten wordt gevierd op 11 november; minder dan twee weken na Halloween, wat op 31 oktober valt. Hier ligt ook een mogelijke verklaring waarom Halloween het minder goed doet in Sint-Maarten provincies. Om twee keer in één maand tijd langs de buren te gaan voor snoep, kan een beetje teveel van het goede zijn.

Halloween razend populair in overige provincies
Ondanks het feit dat Halloween geen onderdeel is van de traditionele Nederlandse vieringen, is het feest wel uitgegroeid tot één van Neerlands populairste verkleedfeesten.
Zo viert meer dan de helft van de Nederlanders, zo’n 55%, ieder jaar Halloween. Van de Halloweenvierders doet 40,6% ook mee aan het Amerikaanse ‘trick-or-treat’, waar kinderen (met of zonder begeleiding van de ouders) van deur tot deur gaan voor snoep.

Bijna de helft van de Halloweenvierders kiest ervoor om Halloween thuis of bij vrienden te vieren. Een derde kiest ervoor om het te vieren in een discotheek of een café waar een Halloweenfeestje wordt gehouden. 7,9% pakt het nog grootser aan en gaat naar een speciaal Halloweenfestival, bijvoorbeeld in een pretpark.

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op de infographic-pagina ‘Halloween in Nederland’: https://www.feestwinkelxl.nl/halloween-2018