Algemeen

Ruim 850 leerlingen snuffelen aan hun toekomst

Hoogeveen – Als je veertien bent, lijkt de wereld nog eindeloos vol mogelijkheden, maar het kiezen van een beroep wordt steeds belangrijker. Het voelt als een cruciaal moment, omdat je bezig bent met het vormgeven van je eigen toekomst. Gelukkig is er Hoogeveen On Stage: het Beroepenfeest voor vmboleerlingen, waar ze kunnen ontdekken wat er allemaal mogelijk is.

Dinsdag 27 februari was theater de Tamboer voor de zevende keer op rij het toneel waar tieners en beroepsbeoefenaren uit Hoogeveen en omstreken bij elkaar kwamen om het gesprek met elkaar aan te gaan. Beroepen uit alle sectoren waren vertegenwoordigd, denk aan: een kok, tandartsassistente, loodgieter, melkveehouder en soldaat. Maar ook beroepen als: verzekeraar, stratenmaker, designer en brood- en banketbakker waren aanwezig. Het aanbod was zeer divers. Zo deden er bijna 100 bedrijven en maar liefst 200 beroepen mee.

Hulp bij beroepskeuze

De leerlingen hebben voorafgaand aan het Beroepenfeest al flink wat tijd gestoken in de voorbereidingen. Ze verdiepen zich namelijk in de verschillende beroepen, bekijken de websites van de deelnemende bedrijven, volgen een netwerktraining en stellen op basis van hun interesses een top-5 op van beroepen, die ze absoluut willen ontmoeten tijdens het Beroepenfeest. Een enthousiaste leerling vertelt: ”Hoog op mijn lijstje stonden drie beroepen: dierenartsassistente, verpleegkundige en receptioniste. Door de gesprekjes die ik heb gevoerd met de verschillende beroepsbeoefenaren ben ik erachter gekomen dat ik toch liever met dieren wil werken”. Het evenement bewijst hiermee dat zij tieners net dat ene zetje kunnen geven die zij nodig hebben. De leerling geeft dan ook aan: “Dankzij dit Beroepenfeest weet ik nu zeker welke opleiding ik hierna wil gaan volgen”.

Doe Dag

Bij een wederzijdse klik tijdens het Beroepenfeest maken leerling en beroepsbeoefenaar een afspraak voor de Doe Dag. De leerling sluit in totaal twee matches, zodat de leerling tijdens de Doe Dag twee bedrijven bezoekt. Op deze dag kunnen geïnteresseerde tieners echt ervaren hoe het is om het desbetreffende beroep uit te oefenen. De deelnemende bedrijven zorgen voor een passend programma waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. Als de leerlingen allemaal twee matches hebben gesloten bereiden zij zich samen met de mentor voor op de Doe Dag op 14 maart.

Maatschappelijke betrokkenheid bedrijven

Ruim 850 leerlingen van het Roelof van Echten College en Wolfbos zijn verdeeld over 3 rondes van 45 minuten. Iedere ronde worden zij onder luid applaus en goede beats onthaald op rode loper. “Met On Stage laten we zien dat vmbo-leerlingen er óók toe doen, aangezien zij, jammer genoeg, vaak niet de erkenning krijgen die zij ook horen te krijgen. Wij faciliteren een positief podium waar zij mogen ontdekken wat zij leuk vinden. Het is dan ook geweldig om te zien hoeveel enthousiaste gesprekken er worden gevoerd met beroepsbeoefenaren uit de regio”, aldus Monique Huizenga, projectleider van Hoogeveen On Stage. De deelnemende bedrijven verdienen volgens Huizenga ook erkenning: “Bedrijven laten hiermee zien dat zij maatschappelijk betrokken zijn en hierdoor werken aan de toekomst van Hoogeveen. Een grote dank gaat dan ook uit naar alle deelnemende bedrijven, vrijwilligers en onze vrienden die het (financieel) mogelijk maken om On Stage te organiseren. Bedankt!”.

Drenthe kleurt groen en paars

Niet alleen in Hoogeveen wordt dit initiatief omarmd. Dit jaar wordt voor de tweede keer een Beroepenfeest georganiseerd in Assen, en viert Zuidoost Drenthe haar eerste verjaardag met een eigen editie. Hiermee kleurt Drenthe in februari en maart groen en paars, de kleuren van On Stage. De slogan van On Stage luidt: Alles mag je worden, behalve ongelukkig. Beloofd? En dat geldt dit jaar voor ruim 3.000 leerlingen in Drenthe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen