Rode kruisen: er is altijd iets aan de hand #nietvoorniX

Rode kruisen boven de weg. Het negeren ervan is levensgevaarlijk voor iedereen die op de weg werkt of rijdt, want er is altijd iets aan de hand. Denk bijvoorbeeld aan een pech- of ongeval.

Toch zien we dat het negeren van rode kruisen helaas nog dagelijks gebeurt. Daarom wijzen we met de campagne: ‘Een rood kruis staat er #nietvoorniX. Er is altijd iets aan de hand’ op de gevaren hiervan.

Rood kruis negeren is levensgevaarlijk

Dagelijks negeren honderden weggebruikers een rood kruis. Hiermee brengen weggebruikers niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook onze weginspecteurs en andere hulpverleners. Denk bijvoorbeeld aan de politie, bergers en ambulancepersoneel. Hun voertuigen worden soms zelfs aangereden, ondanks dat ze op een afgesloten rijstrook staan.

Het verhaal van weginspecteur Alyssa

Een rood kruis staat er #nietvoorniX. Er is altijd iets aan de hand. Dit is het verhaal van weginspecteur Alyssa. Daarnaast vertelt weginspecteur Jeroen over een heftig incident dat hij meemaakte.

Een rood kruis staat er #nietvoorniX

Een rood kruis staat er nooit zonder reden, ook al is de reden niet direct zichtbaar. Het plaatsen van rode kruisen wordt namelijk niet uitsluitend gedaan bij pech- of ongevallen of als er iets op de weg ligt, ook kan er een rood kruis worden ingesteld bij bijzondere transporten in opdracht van de politie.

Denk bijvoorbeeld aan medische spoedtransporten of voor de aan- en afvoer van hulpdiensten bij calamiteiten. De rode kruisen verplaatsen zich dan met het transport mee.

Maatregelen tegen negeren rode kruisen

Naast het lanceren van de campagne ‘Een rood kruis staat er nietvoorniX. Er is altijd iets aan de hand’, doet Rijkswaterstaat nog meer om het negeren van rode kruisen tegen te gaan. Zo plaatsten wij op tientallen plekken borden langs de weg geplaatst met de tekst: Bij rood kruis: rijstrook DICHT.

Ook mogen 80 van onze weginspecteurs met boa-status een proces-verbaal uitschrijven als een rood kruis wordt genegeerd. Dit doen zij niet alleen. Ook de politie handhaaft. Het negeren van rode kruisen valt sinds 2015 onder het strafrecht.