Rieks en Henny Giethoorn-Benjamins 60 jaar getrouwd

Hoogeveen – Zondag 13 mei waren Rieks Giethoorn en Henny Giethoorn-Benjamins 60 jaar getrouwd. Burgermeester Loohuis kwam speciaal voor hun naar de kerkdienst in de hoofdstraatkerk om ze daar namens de gemeente Hoogeveen te feliciteren.

Rieks (Hendrikus) Giethoorn is geboren in Hollandscheveld op 23 mei 1933. Hij was het 5e kind van Hendrik Giethoorn en Grietje Lip (in totaal 3 jongens en 3 meisjes). Na de lagere school moest hij al aan het werk en kwam als loopjongen terecht bij een kruidenier. Daarna heeft hij ongeveer 7,5 jaar bij Albert Heijn gewerkt. Henny Benjamins is op 3 augustus 1934 geboren in Hoogeveen als 7e kind van Martinus Benjamins en Niesje Bisschop. Zij komt uit een gezin van 10 kinderen (5 jongens en 5 meisjes. Na de lagere school heeft ze 1,5 jaar de huishoudschool gedaan en moest toen thuis komen werken ivm een ziekelijke moeder. Daarna kwam ze in betrekking bij de familie Steenmeijer tot aan haar trouwen.

Henny en Rieks hebben elkaar ontmoet in Hollandscheveld, bij een demonstratie van gymnastiekvereniging Olympia, waar Henny aan mee deed. Na 5 jaar verkering trouwden ze op 13 mei 1958. Vanwege de toenmalige woningschaarste trokken ze in bij de ouders van Henny aan de Wethouder Robaardstraat. Daar werd ook hun oudste dochter Rita geboren in 1959. Omdat er ook griep heerste in het gezin (Henny komt uit een gezin van 10 kinderen, waarvan er toen nog 3 thuis woonden) kwamen er zelfs 2 kraamhulpen. In 1960 kregen ze een nieuw huis in Hoogeveen-zuid in de Muurbloemstraat. Daar werden nog 3 kinderen geboren, Martin in 1965, Erik in 1968 en Nienja in 1975.

Rieks heeft in het begin van hun huwelijk bij De Gruyter gewerkt, waar hij boodschappen bij de mensen thuisbracht. Daarna is hij vertegenwoordiger geweest bij Bosscher Beschuit en Arks Koek en Biscuit. Na een korte werkperiode bij Bakkerij Faber, begon hij eind jaren 70 bij Vrizi en bracht hij diepvriesproducten bij de mensen thuis. Later maakte hij de overstap naar Diepvriesland. In 1981, op zijn 47-ste, moest hij na een hartinfarct een hartoperatie ondergaan, waarna hij werd afgekeurd. Hij kon echter niet stilzitten en toen het weer beter met hem ging, is hij weer voor 3 dagen in de week gaan werken. Henny heeft o.a. voor Lucas Aardenburg gewerkt, waarbij grote kisten sperziebonen thuis werden bezorgd om te punten. Ook heeft ze kantoren schoongemaakt bij Lucas Aardenburg en later nog een kleuterschool. In 1978 zijn ze verhuisd naar de Rigel.

Jaarlijks werden de vakanties in Nederland gevierd; zo hebben ze bijna 20 jaar een stacaravan gehad op camping De Noetselerberg in Nijverdal. Daarnaast hebben ze enkele grote reizen gemaakt naar Amerika en Canada waar twee zussen en een broer van Henny woonden. Rieks heeft ook veel vrijwilligerswerk gedaan voor de kerk (diaken en ouderling). Ook heeft hij maaltijden bezorgd, en de Elisabethbode en de Veenmol. Hij is al bijna 35 jaar lid van het Hoogeveens Christelijk Mannenkoor. Henny is nog steeds lid van Olympia. Sinds 1999 wonen ze met veel plezier in het Atrium aan de Alteveerstraat. Ze zijn beiden nog redelijk gezond en goed bij de tijd. Ze hebben 10 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Zaterdag 12 mei hadden ze een feestje voor de familie in de Schildhoeve en zondagmorgen 13 mei stond de dienst in de Hoofdstraatkerk in het teken van dit jubileum. Foto: Kim Stellingwerf