Algemeen

Respectloos weinig inlevingsvermogen, vragen mag altijd

Hoogeveen-Helaas is het nog steeds erg moeilijk in de huidige samenleving om mensen te accepteren die lichamelijke gebreken hebben of afhankelijk zijn van een hulpmiddel.
Zodra men er iets anders uitziet dan we gewoon zijn, dan is het nastaren onvermijdelijk, zeker wanneer er nog ongebruikelijk hulpmiddelen zijn die nog vrij onbekend zijn.

Bijzonder wat ook nog niet gangbaar is zijn de loopfietsen hier in Hoogeveen, er zijn twee soorten de gewone loopfiets en de loopfiets met een elektrische ondersteuning. Dit oogt verbazing en dat is ook heel logisch, want zoiets zie je niet alledaags en het is ook een bijzonder hulpmiddel.

Helaas worden veel mensen met een handicap nog steeds respectloos behandeld en niet serieus genomen in de samenleving.
Dit kan leiden tot woede, frustraties en verdriet bij degenen die hier dagelijks mee te maken hebben.

Raar reageren zoals de vinger naar de voorhoofd wijzend, de persoon op de fiets uitlachen, nare reacties, discussies aangaan met  een kassière in de winkel over de persoon in kwestie, aanstaren en schreeuwend “heeeeee je mag  hier niet fietsen”
Tegen je aan duwen of je totaal niet bestaat, en zelfs niet even de helpende hand kan bieden, zoals iets heel simpels de deur openen als je de winkel ingaat.
Zelfs in de winkel wordt er niet netjes gevraagd maar wordt je soms op een agressieve manier te woord gestaan.

Helaas kiest men de gemakkelijkste weg door verbaal en non-verbaal respectloos en met weinig inlevingsvermogen hun ongenoegen  te uiten.

Een loopfiets is niet zomaar op de markt gekomen, dankzij dit soort hulpmiddelen krijgen mensen met lichamelijk beperkingen een nieuw soort vrijheid en kunnen zich in de maatschappij blijven bewegen, geraken niet in een isolement en zijn niet alsmaar afhankelijk van anderen.

Een loopfiets is voor mensen die zich nauwelijks kunnen voortbewegen of kunnen fietsen laat staan lange afstanden kunnen afleggen zonder pijn en zeer vermoeid te raken. Voor deze mensen een zeer belangenrijk hulpmiddel omdat ze zichzelf te kunnen verplaatsen zonder afhankelijk te zijn van anderen.

Het wordt tijd dat we stoppen met het negeren of discrimineren van mensen met een beperking en in plaats daarvan echt naar hen te luisteren, door simpel te vragen waarom iemand een bepaald hulpmiddel gebruikt en deze mensen de hulp bieden die ze nodig hebben om volop in het leven te kunnen staan.
Voor deze mensen net zo krachtig als voor mensen zonder een lichamelijk beperking.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen