Algemeen

PvdA en Gemeentebelangen: steun voor Onderduikersmuseum Nieuwlande

HOOGEVEEN – Als het aan de fracties van PvdA en Gemeentebelangen ligt, gaat de gemeente Hoogeveen een structurele subsidierelatie aan met Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande. Het museum trekt steeds meer bezoekers en is nu naast entreegelden afhankelijk van incidentele bijdragen. 

 

Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande vervult een belangrijke rol in het blijven vertellen van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Het museum vertelt de verhalen van de vele onderduikers in Nieuwlande en van hun gastgezinnen. “Met de huidige oorlog in het oosten van Europa en de polarisatie in de samenleving, is het misschien wel belangrijker dan ooit dat we blijven luisteren naar de verhalen van toen”, vertelt PvdA-fractievoorzitter Stan van Eck. “Nieuwlande, het dorp dat zweeg, heeft veel te vertellen.”

“Het museum trekt steeds meer bezoekers. Voor het komende voorjaar staan alweer tientallen bezoeken van schoolklassen ingepland”, geeft Gemeentebelangen-fractievoorzitter Hilma Hooijer aan. “Door een structurele subsidierelatie met De Duikelaar aan te gaan, kan de groeiende vraag vanuit het onderwijs beantwoord blijven worden. Via schriftelijke vragen roepen we het college van B&W op in gesprek te gaan met het bestuur van het museum.”

Grondige verbouwing

Tijdens de Nationale Dodenherdenking in 2022 werd live geschakeld naar Nieuwlande. Dat heeft samen met de indrukwekkende documentaire ‘Nieuwlande – onverzettelijk onderduikdorp’ op NPO2 bijgedragen aan de bekendheid van Onderduikersmuseum De Duikelaar. De meeste bezoekers komen uit de regio, maar ook van (ver) buiten de regio weten steeds meer mensen het museum te vinden.

Op dit moment wordt het museum, dat gevestigd is in een oud schoolgebouw, grondig verbouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen