Algemeen

Presentatie audioroute Radher in het dorpshuis de Vuurkorf Nieuweroord

Nieuweroord-Vanavond rond 19.00 was de presentatie audioroute in het dorpshuis de Vuurkorf in Nieuweroord voorafgaand van het onthullen van het bord van de wandelroute door burgemeester Karel Loohuis.

Deze wandelroute van ruim een uur voert langs plaatsen die in het leven van de invloedrijke vervenersfamilie een belangrijke rol hebben gespeeld.

De familie Rahder heeft veel voor Drenthe betekend en zichtbare sporen in de omgeving nagelaten. Ze waren veenbazen met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Dankzij de inspanningen van het familiebedrijf, de eerste Drentse multinational, is het dorp Nieuweroord ontstaan. Ze hebben een school gesticht. Door het aanleggen van kanalen en wijken voor de turfwinning en de aanleg van het bos Kremboong hebben ze het landschap voor altijd veranderd.

Tijdens deze wandelroute gaat u terug in de tijd van turfwinning en noeste arbeid. De wandelroute start bij het dorpshuis de Vuurkorf, waar de eerste generatie Rahders neerstreken vanuit Amsterdam. Deze wandelroute voert langs een aantal bijzondere plaatsen en gebeurtenissen uit het leven van de familie Rahder

Langs de route zijn 11 belevingspunten opgenomen. Elk punt kent een eigen theatraal audio-fragment gebaseerd op het boek ” Hoe de Rahders Drenthe veranderden” geschreven door Kess Opmeer en gebaseerd op het familiearchief van Peter Voerman, kleinzoon van de laatste vervener Jacob Rahder.
Deze 11 belevingspunten zijn aan GPS-coördinaten gekoppeld en kunnen beluisterd worden door de izi-travelapp, deze app is gratis en te vinden in de playstore (android) of app store (apple)

Na het onthullen van het bord door de burgemeester vertelt historicus Albert Metselaar kort iets over de ontwikkelingen in het veen rond Nieuweroord en Hoogeveen. Peter Voerman geeft een inkijkje in zijn familie en Kees Opmeer legt uit hoe het boek tot stand is gekomen.

Foto’s : Paula Bansema

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen