Algemeen

Plaquette onthult tijdens herdenking bevrijding

Hoogeveen – Woensdagavond waren veel mensen naar het Raadhuis gekomen om stil te staan bij de bevrijding. Hoogeveen werd bevrijd op 10 en 11 April door de 12th Manitoba Dragoons en de 1th Belgian SAS-parachutisten. Daarom herdenkt Hoogeveen haar helden. 

De herdenking is georganiseerd door de Stichting Veteranen Hoogeveen e.o. in samenwerking met de gemeente Hoogeveen en Stichting Informatiecentrum Geschiedenis Hoogeveen e.o. Iedereen kwam bijeen in de burgerzaal waar Burgemeester Martijn Breukelman de avond opende met een toespraak. Zo benoemde burgemeester Breukelman dat hij dankbaar is dat wij in vrede mogen leven, en dat we dankbaar mogen zijn dat het geaccepteerd hoe je bent of hoe je wilt zijn. Na de toespraak van burgemeester Breukelman kwam historicus Albert Metselaar aan het woord, ook hij vertelde hele interessante stukken over de bevrijding van Hoogeveen.

Albert Metselaar vertelde in eigen woorden hoe het er 79 jaar geleden er aan toe ging in Hoogeveen en omstreken, en hoe de bevrijding in gang is gezet en hoe de bevrijding verlopen is.

De route die Canadese Manitoba Dragoons hebben afgelegd zijn herdenkingstekens te zien. Hoogeveen is onderdeel van de route, die  de plekken waar Canadese troepen hebben gevochten herdenkt. Daarom werd gisteravond een mooie plaquette onthult. Na de toespraken van burgemeester Breukelman, Glenn Bloemberg en Albert Metselaar, ging de menigte naar buiten waar de plaquette onthuld werd en waar de bloemen gelegd werden, Daarna mocht iedereen langs de bloemen lopen om even stil te staan bij de bevrijding van Hoogeveen 79 jaar geleden.

Verslag en foto’s: Gylvano Metselaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen