“Geef ons de centrale eindtoets maar terug,” stellen directeuren in het basisonderwijs. De doorstroomtoets laat te verschillende resultaten zien, totaal afhankelijk van welke aanbieder de school kiest. “Dat werkt kansenongelijkheid in de hand.”
Het aantal verwijzingen naar vmbo-basis en praktijkonderwijs is behoorlijk gedaald. Sommige scholen hebben meer dan de helft van hun schooladviezen naar boven moeten bijstellen.
Analyse
De PO-raad deed een onderzoek naar de resultaten van de verschillende doorstroomtoetsen en kwam tot de bevinding dat de scores enorm verschillen van toets tot toets. Op dit moment zijn er zes aanbieders van doorstroomtoetsen, waaronder Cito Leerling in Beeld, Bureau Ice met de IEP doorstroomtoets, AMN, Diataal en Route 8.
Uit de analyse van de PO-raad blijkt tevens dat veel scholen hun adviezen naar boven hebben moeten aanpassen, omdat de score uit de doorstroomtoets hoger was dan het eerder afgegeven schooladvies.
Eén centrale eindtoets voor alle leerlingen
Door weer terug te gaan naar één centrale eindtoets, zoals voor 2024 nog het geval was, kan de kansenongelijkheid worden teruggedrongen en zijn er geen verschillen meer in de afname. Dat leidt tot eerlijke resultaten die met elkaar te vergelijken zijn.
Ook vinden schooldirecteuren dat het niet aan één toets is om een bindend schooladvies af te geven, maar aan de leerkrachten van groep 8. Een toets kan dan slechts een hulpmiddel zijn.
Vooralsnog ziet het er naar uit dat in 2025 wederom zes aanbieders in een doorstroomtoets voorzien, zo valt te lezen op de website van Rijksoverheid.
Meer informatie: ‘Haal de centrale eindtoets terug in plaats van de doorstroomtoets’