Oorlog zet streep door Drenthe Liberty Tour

Vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne vindt de organisatie van het grote bevrijdingsevenement, de werkgroep KTR Noord-Nederland, het niet gepast om een week lang met militaire voortuigen door de provincie te trekken. In 2020 en 2021 kon de Liberty Tour Drenthe ook al geen doorgang vinden omdat de uitbraak van het coronavirus COVID-19 dat onmogelijk maakte.

Direct na de Russische inval in Oekraïne ontstonden er al de eerste twijfels of je juist nu zo’n militair getint evenement zou moeten houden. Het landelijk bestuur van Keep Them Rolling (KTR) kwam met het voorlopige advies om de ontwikkelingen vanuit de (Nederlandse) politiek, overheid, provincies en/of gemeenten nauwlettend in de gaten houden en verdere berichtgeving even af te wachten Men benadrukte verder dat juist het gedenken van onze vrijheid, een groot goed is.
De afgelopen dagen werden de reacties van deelnemers en plaatselijke organisaties steeds duidelijker. Toen ook Westerbork, de plek waar het grote bivak zou plaatsvinden, besloot om de stekker uit hun evenement ‘Dorp van de Vrede’ te trekken was er nog maar één conclusie mogelijk. In overleg met de organisatie van Westerbork heeft de werkgroep KTR-Noorderland moeten besluiten om de Drenthe Liberty Tour 2022 te annuleren.
Dick Koole van de organisatie: “We hebben de beslissing met pijn in ons hart genomen. Iedereen is in gedachte bij de actuele gebeurtenissen in Oekraïne. Door alle reacties zijn we gesterkt in ons gevoel dat het nu ongepast is om met een colonne van ruim 200 militaire voertuigen de bevrijding van Nederland te herdenken en te vieren. Het zou verkeerde associaties (kunnen) oproepen.”
De organisatie bedankt iedereen voor de vele reacties die men mocht ontvangen. Zij zorgden er mede voor dat er een weloverwogen besluit genomen kon worden. Wat deze afgelasting betekent voor alle plaatselijke comités, die allemaal een eigen programma rondom de komst van de Liberty Tour hadden georganiseerd, is op dit moment nog onduidelijk. Duidelijk is wel dat KTR, in burger, bij de herdenkingen begin april aanwezig zal zijn en bloemen gaat leggen. Deze derde afgelasting betekent niet dat er in de toekomst geen vierde poging, om het evenement alsnog te realiseren, ondernomen gaat worden.