Algemeen

Middelbare scholen gaan maandag weer van start: handen ontsmetten en soms advies mondkapje

Hoogeveen – Middelbare scholen kunnen na de zomervakantie weer volledig open, ook in Hoogeveen. Vanaf 1 juli werden de 1,5 meter afstandsregel tussen leerlingen op middelbare scholen losgelaten, ook als ze 18 jaar of ouder zijn. Daardoor ontstaat er ruimte voor bijvoorbeeld diploma-uitreikingen of lessen met meer leerlingen.

Leerlingen en onderwijspersoneel houden nog wel 1,5 meter afstand. In de praktijklessen in het beroepsgerichte onderwijs en het praktijkonderwijs is dat niet altijd mogelijk, dus daar houden leerlingen en onderwijspersoneel zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand.

Volgens experts is het schrappen van de 1,5 meter verantwoord. Dit kan leiden tot verspreiding van het virus, maar dat risico weegt niet op tegen de negatieve effecten van de huidige situatie op het welzijn van jongeren. Uit de cijfers blijkt dat scholieren nauwelijks besmet raken met het virus en als het gebeurt, verloopt de ziekte mild.

Scholen moeten zich houden aan de volgende regels:

  • strikte hygiënemaatregelen van het RIVM;
  • besmettingsgevallen melden bij de GGD;
  • het beperken van het aantal contacten door bijvoorbeeld gespreide pauzes en begintijden;
  • goede check of kinderen coronagerelateerde klachten hebben zodat ze dan thuis blijven.

Afgelopen week kregen ouders en leerlingen van de scholen in Hoogeveen de nieuwsbrieven waarin de scholen hun maatregelen bekend maakten bij het begin van het nieuwe schooljaar. Dit valt niet bij iedereen in goede aarde. Zo dreigen ouders hun kinderen thuis te laten omdat ze tegen de maatregelen zijn. Vooral het ontsmetten van handen en het advies om mondkapjes te dragen bij verplaatsing in het gebouw zijn om diverse redenen veelgenoemde maatregelen waar men niet mee eens is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen