Algemeen

Meeste cybercrime-meldingen in Hoogeveen en Meppel

Hoogeveen – Sinds de tweede lockdown is het aantal cybercrime-meldingen flink toegenomen. In Drenthe nam cybercriminaliteit sinds september toe met 53% ten opzichte van een jaar eerder. Op landelijk niveau verdubbelde het aantal meldingen zelfs. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de invloed van de lockdowns op criminaliteit, op basis van politiecijfers.

Van september tot en met november registreerde de Drentse politie 101 digitale misdaden waar phishing, helpdeskfraude en vriend-in-noodfraude voorbeelden van zijn. In 2019 ging het in dezelfde periode nog om 66 meldingen.

Drenten lopen relatief hoog risico op cybercrime
Van januari tot en met november 2020 kregen 7,5 op de 10.000 Drenten te maken met cybercrime. Op landelijk niveau waren er 5,6 meldingen per 10.000 Nederlanders. In Drenthe komen dus vaker meldingen binnen van cybercrime dan landelijk gemiddeld.

Relatief gezien registreerde de politie het vaakst een cybercrime-incident in Noord-Holland: 9,2 meldingen per 10.000 inwoners. Zuid-Hollanders lopen juist het minste risico om slachtoffer te worden van online oplichting: 4 meldingen per 10.000 inwoners.

Meeste cybercrime-meldingen in Meppel en Hoogeveen
In Drenthe vallen inwoners van de gemeente Meppel relatief gezien het vaakst in de handen van internetcriminelen. Gedurende 2020 waren hier al 12,1 meldingen van cybercrime per 10.000 inwoners. Ook in Hoogeveen (10,8), Westerveld (10,8) en De Wolden (9,1) zijn per 10.000 inwoners relatief veel cybercrime-meldingen.

Internetmisdaad werd daarentegen relatief gezien het minst vaak gemeld in Emmen en Coevorden. Hier vonden in 2020 tot aan november 4,5 incidenten plaats per 10.000 inwoners.

Meer cybercrime dan inbraken in helft Drentse gemeenten
Mede door de coronamaatregelen lijkt criminaliteit tijdens de tweede golf te verschuiven naar online. In 6 van de 12 Drentse gemeenten kreeg de politie zelfs vaker meldingen van cybercrime dan van inbraken. Dit geldt onder meer voor de gemeenten Assen, Meppel en Tynaarlo.

Alle regionale resultaten zijn te vinden op https://www.vpngids.nl/nieuws/cybercrime-neemt-verder-toe-tweede-coronagolf/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen