Heb jij de meest voorkomende achternaam in de gemeente Hoogeveen?

Hoogeveen – Van oorsprong is het Drentse Hoogeveen, zoals de naam al aangeeft, een hoogveengebied. In het dialect wordt de plaats ook wel aangeduid als ‘t Ogeveine of ‘t Oveine. Nog ongeveer de helft van de Drentse bevolking spreekt dialecten, wat varianten zijn op het Nedersaksisch. Wist u dat Nedersaksisch officieel erkend is als streektaal? Het Nedersaksisch ontstond rond het jaar 800 en was de taal van de Hanze. In Nederland bestaat dit dialect al uit minstens zeven regionale varianten, waaronder Drents, Twents, Veluws, Sallands, Achterhoeks, Gronings en Stellingwerfs.

Zijn de achternamen in Hoogeveen typisch Nederlands of komen ook Nedersaksische invloeden terug? Ondernemersportaal Places.nl dook in de betekenissen van de meest voorkomende achternamen in Hoogeveen.

Benjamins, Schonewille en Koster
Benjamins is de meest voorkomende achternaam in Hoogeveen. Deze achternaam is een patroniem, wat inhoudt dat deze naam werd gegeven aan een zoon van Benne/Benjamin. Vooral in Drenthe komt deze achternaam vaak voor. Schonewille (plek twee) is een veel voorkomende achternaam van Nedersaksische herkomst. Het zal u niet verbazen dat deze achternaam vooral in het Noorden en Noordoosten van ons land voorkomt. De top drie wordt aangevuld door Koster. Dit is een beroepsnaam die verwijst naar het beroep van, hoe kan het ook anders, koster. Een koster is een beheerder van een kerkgebouw die tevens zorgt voor het vlotte verloop van kerkdiensten.

Verwijzingen naar beroepen
Strijker (plek zes) is ook een beroepsnaam. Een strijker werkt in de perszaal van een confectiebedrijf of in een wasserij. Hier haalt hij/zij kreuken en vouwen uit kleding en brengt hij/zij kleren in de juiste vorm. Een andere beroepsnaam in de lijst is Dekker (plek acht). Deze achternaam verwijst naar het beroep van dak- of rietdekker. Ook Boer (plek negen) en Smit (plek elf) zijn beroepsnamen.

De vele betekenissen van de achternaam Mol
Het hoeft natuurlijk niet meteen duidelijk te zijn waar een achternaam van afgeleid is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de achternaam Mol (plek twaalf). Dit kan een verkorte vorm van het beroep molenaar zijn maar ook een bijnaam voor een mollenvanger. Wellicht was degene die de achternaam toegewezen kreeg wel vergelijkbaar met een mol, dus was het een echte graver of was diegene blind.

Verder waren er meerdere huizen met een naam als De Drie Mollen, waarvan de bewoner mogelijk de naam Mol kreeg. Ook kan de naam refereren aan een boot die de haven uitbaggert. Mol is ook een plaats in België en zou daarom ook een adresnaam kunnen zijn. Om de lijst compleet te maken: Mol kan ook patroniem zijn op basis van de voornaam Molle of een wereldse naam voor een joodse burger.

Top 20 meest voorkomende achternamen Hoogeveen

(Lijst met achternamen:
Benjamins
Schonewille
Koster
Vos
Jonge
Strijker
Weide
Dekker
Boer
Otten
Smit
Mol
Vries
Kikkert
Kleine
Kroezen
Everts
Prins
Blokzijl
Snippe)

Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. De betekenissen van de achternamen zijn afkomstig uit de CBG Familienamenbank.