# MEEDOEN, Samen aan de Slag reikt certificaten uit aan alle deelnemers uit AZC Hoogeveen

Hoogeveen – Op dinsdag 29 maart organiseert # MEEDOEN samen met het COA en bewoners op het AZC in Hoogeveen de certificaatuitreiking aan alle bewoners die in het jaar 2021 tot en met heden actief zijn geweest door het doen van vrijwilligerswerk. De deelnemers ontvangen het certificaat uit handen van burgemeester Loohuis.

Het programma start om 13.30 uur met een inloopmoment met koffie en thee. De aanwezigen kunnen genieten van een foto impressie van alle klussen en activiteiten van het afgelopen jaar. Daarna komen enkele betrokkenen aan het woord en vindt de uitreiking van de certificaten plaats. Betrokken organisaties en pers kunnen bij de uitreiking aanwezig zijn. Aanmelden hiervoor graag via [email protected] of telefonisch via 0528 278 855 (receptie SWW).

Vanaf 2021 onderging het project Aan de Slag de naamswijziging naar Meedoen, Samen aan de Slag en heeft het een vervolg gekregen dankzij cofinanciering van de gemeente Hoogeveen, COA, Stichting Welzijnswerk en AMIF Taal en Participatie.

Corona is van grote invloed geweest op het klusaanbod. Er zijn vooral veel kluswerkzaamheden buiten aangeboden. Deze zijn grotendeels verricht door mannen. In 2021 kon de certificaatuitreiking niet fysiek plaatsvinden, maar maakte burgemeester Loohuis een filmpje.

Vanwege corona en de eenzaamheid onder AZC-bewoners zijn wij in 2020 het project ‘Kletscontact’ begonnen, vergelijkbaar met het online project Taalmaatjes. Kletscontact vond in coronatijd alleen online plaats middels facetimen of WhatsApp-bellen, en inmiddels is er ook de mogelijkheid om elkaar fysiek te ontmoeten. Er zijn enkele tientallen matches gemaakt tussen bewoners van het AZC en Hoogeveners. De ervaringsverhalen zijn hartverwarmend, en er worden vriendschappen voor het leven gesloten.

Marielle Vogelzang: “We zien steeds meer als motief voor het doen van vrijwilligerswerk het leren van de Nederlandse taal. Dat betekent dat van organisaties gevraagd wordt om hier meer aandacht aan te besteden. Daar blijven wij ons via # MEEDOEN voor inspannen.”