Algemeen

Medaille voor twee redders drenkeling

Fluitenberg/Appingedam – Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam reikte 12 juni twee bronzen medailles van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uit aan taxichauffeur Jan Broersma (61) uit Roodeschool en verpleegkundige Jeroen Steenkist (24) uit Groningen.
Door hun kordate optreden 18 augustus vorig jaar redden ze het leven van Marco de Graaf (20) uit Fluitenberg.

toen 19-jarige Marco de Graaf maaide in een trekker de berm naast de N33 ter hoogte van Appingedam. De trekker gleed weg en belandde over de kop. De Graaf werd uit het voertuig geslingerd en viel ernstig gewond bewusteloos in het water.

Redding
Jan Broersma reed over de N33 en zag het allemaal gebeuren. Ook Jeroen Steenkist reed met zijn vriendin net voorbij. Steenkist en Broersma stopten en renden naar de plaats van het ongeval. De taxichauffeur sprong in het water en bracht het slachtoffer naar de kant. Jeroen Steenkist haalde beide mannen vervolgens op het droge en verleende eerste hup, in afwachting van de ambulance. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra is vol lof over de handelwijze: “Met gevaar voor eigen leven zijn ze meteen tot actie over gegaan en dat heeft het leven gered van het slachtoffer. Daar ben ik beide mannen zeer erkentelijk voor!”.

Helden
De twee medailles en oorkondes werden uitgereikt in het bijzijn van Marco en zijn familie. Marco maakt het goed. Ook was er een vertegenwoordiger van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen aanwezig.
De organisatie wil zo veel mogelijk verdrinkingsdoden voorkomen. Dat doet de maatschappij door voorlichting te geven over redden en reanimeren van drenkelingen. Daarnaast bekronen ze helden die een drenkeling gered hebben. Bron en foto: gemeente Appingedam

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen