Leerlingen RSG Wolfsbos naar voorstelling over Online Pesten

Hoogeveen – Maandag 17 september jl. is de landelijke Week Tegen Pesten van start gegaan. Tijdens deze week staat het voorkomen en aanpakken van pesten op school centraal en het bevorderen van de sociale veiligheid in het onderwijs.

Week Tegen Pesten 2018

Veilig schoolklimaat
Dit jaar is het thema van de Week Tegen Pesten ‘Laat je zien!’ en gaat over wederzijds vertrouwen tussen leerling en docent. Marian van Gogh, docente Mens & Cultuur van RSG Wolfsbos, licht toe: “Een veilig schoolklimaat voor elke leerling en docent is de basis waar je samen aan werkt. De vertrouwensband tussen leerling en docent vinden we bij RSG Wolfsbos ontzettend belangrijk. Pesten wordt binnen onze school regelmatig en op verschillende manieren met de leerlingen behandeld. In aansluiting op de Week Tegen Pesten, gaan we met alle brugklasleerlingen uit klas 1 naar de voorstelling @Junkie 2.0 in Theater de Tamboer. De interactieve voorstelling gaat over cyberpesten, sexting, maakbare identiteit en privacy op internet. Na de voorstelling gaan we met de leerlingen in gesprek om hen op speelse wijze te confronteren met hetgeen we gezien hebben en hun eigen internetgebruik.”

Praatje op de gang
Marian van Gogh vertelt enthousiast verder: “Voor mij als docent is vertrouwen geven en vertrouwen krijgen essentieel. Niet alleen door tijd en energie te stoppen in de lesstof en het lesgeven maar ook door ruimte te maken voor het verhaal van jezelf en je leerlingen. Bijvoorbeeld door een praatje te maken op de gang of hen mee te laten denken over oplossingen. Daarmee groeit een band waardoor leerlingen weten dat ze je kunnen vertrouwen en ze eerder naar je toe zullen komen als er iets speelt.”
Rookvrije school
Naast een veilig schoolklimaat is ook gezondheid binnen RSG Wolfsbos een heel belangrijk thema. Zo mag er al een aantal jaren niet meer gerookt worden in de gebouwen en op het terrein van RSG Wolfsbos. Binnen de school is dat inmiddels al helemaal vanzelfsprekend. Om de rookvrije school blijvend onder de aandacht te houden, worden er lessen gegeven en ouderavonden georganiseerd waarin het onderwerp roken aan de orde komt.

Foto: Campagnebeeld “Laat je zien Week Tegen Pesten 2018