Algemeen

Leerlingen RSG Wolfsbos naar Europese conferentie over duurzaamheid en milieu

Hoogeveen – Drentse middelbare scholen kregen afgelopen voorjaar de uitdaging om een verbetervoorstel te schrijven over circulaire economie op de eigen school. Een groep vwo-leerlingen van RSG Wolfsbos won en werd door de Provincie Drenthe beloond met een bijzondere prijs. Twee tickets voor Youthcore, een Europese jongerenconferentie over duurzaamheid en milieu in Denemarken.

Duurzaamheid integreren in onderwijs

Marina van der Zee, teamleider VWO van RSG Wolfsbos, geeft aan: “Duurzaamheid vinden we enorm belangrijk binnen RSG Wolfsbos. We integreren duurzaamheid op allerlei manieren in ons onderwijs. Zo kwam de vraag vanuit de Provincie Drenthe om een verbetervoorstel te schrijven over circulaire economie. Voor leerlingen een uitdagend project wat helemaal aansluit bij onze bedoeling om bewust bezig te zijn met het duurzamer maken van onze samenleving”. Het was nog even spannend welke twee leerlingen naar Youthcore mochten. Uiteindelijk waren het Emma Wijers en Tim de Zwarte die naar Denemarken vlogen om deel te nemen aan de Europese conferentie over duurzaamheid en milieu. Gedurende de hele week waren ze aanwezig bij diverse presentaties en ze deden mee aan opdrachten en workshops om vervolgens aan het einde van de week een presentatie te geven aan een groep Europese politici.

Afvalvrije toekomst
Emma Wijers licht enthousiast toe: “Tijdens de eerste dag kregen we een presentatie over de sustainable development goals. Dat zijn de doelen die de VN graag wil bereiken, zoals geen armoede en betaalbare en groene energie. De dagen daarna volgden presentaties over circulaire economie, klimaat uitdagingen, ecosystemen en biodiversiteit. In groepjes hebben we veel opdrachten gedaan omtrent die onderwerpen. De groepjes waren erg divers, ik was de enige Nederlander in mijn groepje. Het is heel interessant om te horen hoe dingen verschillen per land. Zo zijn er in Zweden en Denemarken veel gebieden waar openbaar vervoer gratis is, daar kan Nederland nog wat van leren. Mijn groepje had als onderwerp een afvalvrije toekomst. Ons doel was de politici te inspireren, niet om ze iets saais of iets bekends te vertellen. Wij wilden hen een verhaal vertellen waarover ze gaan nadenken. Aan hun reacties te horen, denk ik dat we daarin wel geslaagd zijn!”.

Meedenken over duurzame school
Inmiddels weer terug uit Denemarken kijken Emma en Tim terug op een zeer geslaagde reis. Emma vertelt verder: “Het was ontzettend gaaf dat we een week naar Youthcore zijn geweest. We hebben heel veel nieuwe vrienden gemaakt uit allerlei landen en met hen gesproken over hoe we met elkaar de wereld duurzamer kunnen maken. Een geweldige kans die ik zeker niet had willen missen! We hebben veel inspiratie opgedaan en gaan dat zeker delen met onze klasgenoten en docenten. En natuurlijk denken we graag verder mee om RSG Wolfsbos nog duurzamer te maken”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen