Op verschillende plekken en in verschillende situaties heb ik ze meegemaakt de moderne managers van deze tijd. Belangrijkste kenmerk van hen is dat zij niet luisteren, niet tegen kritiek kunnen en de schuld voor falen altijd bij anderen leggen. Wat mij betreft vormt de raad van bestuur van de Treant zorggroep hier geen uitzondering op. Sterker nog, de leden van die raad zijn er een schoolvoorbeeld van. In mijn ogen dan. Dit laatste om te benadrukken dat dit mijn mening is, die ik in Nederland nog altijd vrij mag uiten zonder daarvoor meteen een advocaat in mijn nek te krijgen. Door Democranarch
Het recente mislukken van de gesprekken tussen de vakbonden en de raad van bestuur is de volgende vermelding op de merkwaardige palmares (mooi woord voor erelijst) van Treant. De vakbonden zijn geen gesprekspartner meer als het aan de bestuurders ligt.
Als lid van het actiecomité heb ik mee moeten maken dat ook wij werden afgeserveerd als gesprekspartners omdat wij niet bereid waren om zonder cijfermatige onderbouwing de beloftes en beweringen van de raad van bestuur te geloven. En dat wantrouwen bleek terecht. De IC zou immers niet verdwijnen. Bethesda zou volwaardig blijven. We weten inmiddels allemaal hoe het nadien is gegaan. Problemen in Emmen worden opgelost door problemen in Hoogeveen en Stadskanaal te veroorzaken.
De voorgenomen sluiting van de kinderafdelingen en verloskunde in Stadskanaal en Hoogeveen was voor het personeel de druppel die de emmer over deed lopen. Vier vakbonden kregen in no-time ruim 800 reactie formulieren terug met een ontluisterende inhoud. Er werd vervolgens met de raad van bestuur een afspraak gemaakt over een extern onderzoek. Althans dat dacht men.
Gisteren (4 juli) werd duidelijk dat Treant absoluut geen externe blik in de keuken van de zorggroep wil dulden. Het nieuws dat de vakbonden door de Raad van Bestuur ‘eruit waren gezet’ werd binnen het uur tegengesproken. Daarin is de persvoorlichter inmiddels zeer bekwaam en bestuurder Jean-Pierre van Beers is niet te beroerd om ook zijn duit in het zakje van de tegenspraak te doen.
In de 37 jaar die ik als docent in het voortgezet onderwijs heb doorgebracht heb ik uitermate gevoelige antennes ontwikkeld voor smoesjes, loze beloftes, hele en halve waarheden en mijn systeem slaat onmiddellijk alarm als iemand probeert mij in het ootje te nemen. En die antennes slaan op tilt als ik op RTV Drenthe JP van Beers de woorden van vakbonds onderhandelaar Harma Schrage (FNV Zorg en Welzijn) hoor tegenspreken.
Daar is iemand aan het woord die een eigen waarheid aan het scheppen is terwijl hij hem al uitspreekt. Ongetwijfeld zal dit door CMO David Post wel weer worden uitgelegd als stemmingmakerij, maar daar ben ik inmiddels aan gewend en heb ik zelfs immuniteit tegen opgebouwd. Overigens werden de vakbonden in een eerder stadium ook al voor stemmingmakers uitgemaakt.
Door de bikkelharde ivoren muren die om de bestuurskamer van Treant zijn ontstaan zijn wij gedwongen ons eigen beeld te vormen van wat er gebeurd is. De geluiden over intimidatie (heel subtiel maar uiterst doeltreffend uitgevoerd) bereikten het actiecomité drie jaar geleden al. Zij werden door David Post afgedaan als woorden van verzuurde zusters, die hun zin wilden doordrammen. Inmiddels heeft het merendeel van deze mensen Treant de rug toegekeerd en het zorgheil elders gevonden. Vakmensen die het plezier in het werk werd vergald, wier motivatie werd vernield door kil management. Hoogeveen mist ze node.
Mijn intuïtie vertelt mij dat Treant erg is geschrokken van de snelle respons op het vakbond-onderzoek in combinatie met de inhoud daarvan, die schrikbarend negatief was.
In die sfeer heeft Treant ongetwijfeld ingestemd met een extern onderzoek. Anders had men na de berichtgeving hierover wel stellig ontkend dat een dergelijke afspraak was gemaakt. Pas een dag na die berichtgeving bleek uit de bewoordingen van de RvB in de Hoogeveensche Courant dat er ruis op de lijn zat. Ruis die gisteren tot kortsluiting en kabelbreuk heeft geleid.
De Denktank in Hoogeveen heeft in haar rapport Bij trommelslag gemeld dat de Raad van Bestuur niet ‘in control was’, hetgeen ik een juiste weergave van de realiteit binnen Treant acht. Er is sprake van een strijd om de macht, waarbij twee artsen zich inmiddels een halve plek p.p. in de Raad van Bestuur hebben verworven. Volgens de Raad van Toezicht zou het dan snel beter gaan met de ziekenhuizen van Treant.
De werkelijkheid is anders. De vrije val gaat steeds harder. Drie lastige kinderartsen in Emmen veroorzaakten problemen aldaar. Zeer ernstige problemen. En die lost het bestuur op door problemen te veroorzaken in Hoogeveen en Stadskanaal. De mantra hierbij is dat er “geen kinderartsen te krijgen zijn” maar dat lijkt een leugen.
Bronnen binnen het ziekenhuis hebben laten weten dat er kinderartsen uit het UMCG beschikbaar waren, die geen buitensporige salariseisen stelden, maar die werden afgewezen omdat zij niet in het team zouden passen. Lulkoek natuurlijk (excuus voor de uitdrukking, ik hou mij nog in). Als je kinderartsen kunt krijgen moet je die met beide armen aan je hart drukken in plaats van smoesje te verzinnen over een teamsfeer. Die in Emmen overigens al volledig verziekt was.
Mijn analyse is dat er zulke grote financiële problemen zijn, dat men nu zowel Bethesda als Refaja opoffert om Scheper te redden. Maar dat mag niet gezegd worden, want het ligt niet aan de Raad van Bestuur, maar aan het feit dat er geen artsen te vinden zijn. En ondertussen houdt men ons het interventie centrum als lokkertje voor en zo gauw Bethesda en Refaja vrijwel leeg zijn gehaald zal men zeggen “Sorry dat interventie centrum komt er niet.” En dat zal dan ongetwijfeld aan de onwillige zorgverzekeraars liggen.