Algemeen

Kaarsen branden in de kerstnacht bij oorlogsgraven

Hollandscheveld –  Ondanks de Corona belemmeringen werden er kerstavond toch op 362 locaties en op 12.490 graven een lichtje geplaatst. Kerstavond, bij het invallen van de duisternis, hebben vrijwilligers kaarsen ontstoken bij de oorlogsgraven op de begraafplaats van Hollandscheveld. 

Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland? Hij zette een Facebook actie op via de Facebook pagina van het rijdend museum van oude legervoertuigen Keep Them Rolling, met de gedachte als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen is dat mooi. Maar dat liep anders… de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een start van een nieuwe Nederlandse traditie?

Vorig jaar is de lichtjes actie nog groter geworden. Waren er bij de start in 2015 ruim 140 locaties waar lichtjes branden, in 2016 werden op 263 locaties in Nederland lichtjes geplaatst. In 2017 branden op meer dan 284 locaties een lichtje bij een oorlogsgraf. En niet alleen in Nederland maar ook daar buiten. Honderden mensen zijn op kerstavond in de weer om een lichtje te branden. Er zijn al clubjes van mensen ontstaan om dit tot een vaste traditie te maken.

Meer weten over lichtjes op graven kijk dan op: lichtjes op oorlogsgraven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen