Jan en Femmie hebben elkaar ontmoet tijdens een Jennechiesmarkt op de Hoofdstraat in Hoogeveen. Een vriend zei,”die twee daar die brengen we vanavond naar huis” en was het begin van de verkering.
Ze verloofden zich op tweede kerstdag 1962. Bijzonder detail: die avond brandde het kleine kerkje in Elim af. Ze hebben die avond daar spontaan geld voor ingezameld.
Na vijf jaar verkering trouwden zij 1964 en gingen wonen aan de Hoogeveenseweg in Pesse waar hun zoon in 1966 werd geboren. Ze verhuisden naar naar de nieuwbouw aan de Lagelandkamp en daar werd in 1969 hun dochter geboren.
Na de technische school ging Jan werken bij garage Eissies in Dwingeloo en ging ‘s avonds naar de avondschool. Later is hij bij VW Kip aan de slag gegaan als automonteur. Daar kwam ook regelmatig taxi- en autoverhuur Roozeboom met zijn wagenpark langs voor onderhoud. Op een keer kwam hij naar Jan toe en vroeg hij of hij het wagenpark van Roozenboom niet zou willen doen. Hij zocht een allround monteur voor taxi- en personenvervoer en wagen onderhoud daar is Jan toen aan de slag gegaan.
Later kwam ‘s avonds een buurjongen naar Jan toe en zei “bij de Nederlandse Gasunie zoeken ze technische mensen, dat is wat voor jou”. Hij heeft gesolliciteerd, werd aangenomen en is er tot zijn zestigste (toen nog pensioenleeftijd) gebleven.
Jan is 52 jaar vrijwilliger bij KV Niek geweest. Hier bekleedde hij diverse functies en was ook nog eens twintig jaar trainer. Voor zijn vrijwilligerswerk is hij geridderd iets waar hij erg trots op is. Femmie is na de huishoudschool gaan werken bij Woninginrichting Kampinga en later bij Van Haren schoenen. Daarna kinderopvang ouderenzorg.
Samen gaan ze nog veel met de camper op pad. Vroeger trokken ze jarenlang zes weken door Noorwegen. De laatste paar jaar gaan ze niet meer zo ver. In Nederland en Duitsland fietsen ze nog graag langs de rivieren zoals de Rijn, Moezel, de Weser en Ems.
Ook als ze thuis zijn fietsen ze elke dag een rondje en gaan ze wandelen. “We moeten in conditie blijven ook als je ouder wordt. ‘s Avonds vermaken ze zich met spelletjes doen op de tablet om scherp te blijven. Zo komen ze de dagen wel door”.
Doordat we met vrijwilligers werken die Regionieuws Hoogeveen naast hun baan onderhouden, is het niet altijd mogelijk een fotograaf te sturen. Heb jij soms een uurtje over om even bij dit soort jubileums een foto te maken? laat dan van je horen via [email protected]