Algemeen

Hulpverlening op school: leerling in de hoofdrol

“Elkaar versterken in veiligheid; dat vinden we belangrijk op onze scholen. Daarom zijn we heel blij met jullie bijdrage. Bedankt daarvoor!”, hoorden aanwezigen afgelopen week na een uitgebreide oefening in hulpverlening. Vanuit het Roelof van Echten College (RvEC) en RENN4 werkten personeel, leerlingen, ouders en vrijwilligers op schoollocatie Voltastraat samen aan veiligheid. 
In het schoolgebouw werden verschillende ongevallen in scène gezet. Een docent vertelt: “Via een circuit kwam ik terecht in acht mogelijke incidenten. Ik begon in de kleedkamer bij de gymzaal, waar een leerling onwel zou zijn geworden. In andere lokalen oefenden collega’s en leerlingen andere vormen van hulpverlening. Wat doe je als iemand zich verwondt met gereedschap in het houtlokaal? Hoe handel je als iemand van een keukentrapje valt of zich brandt aan kaarsenvet in onze kaarsenmakerij? Natuurlijk wil je een ongeluk altijd voorkomen, maar ik vind het heel waardevol om te weten wat ik moet doen als er toch iets gebeurt.”
Leerzaam én leuk
Leerlingen van RENN4 De Windroos, RENN4 De Atlas en het praktijkonderwijs en vmbo van het RvEC speelden een belangrijke rol in de oefeningen. “In onze lessen hebben we geleerd om te grimeren en te acteren. Tijdens de oefening speelden wij slachtoffer en de docenten moesten hulp verlenen”, vertelt een leerling. Hij zat heel goed in zijn rol: “Ik was een vriend van een slachtoffer en mocht een soort paniekzaaier spelen. Ik heb gedaan alsof ik foto’s van het ongeval op social media heb gezet, berichtjes naar vrienden heb gestuurd en mijn ouders heb gebeld.” Een docent vult aan: “De leerlingen namen hun taak serieus en hadden ook een rol in de beoordeling. Hoe hebben zij de hulpverlening ervaren? Zijn ze prettig geholpen en gerustgesteld? Na afloop van de oefening zag je sommige leerlingen stralen. Ze vonden het fijn dat ze echt mee mochten doen en eerlijk mochten vertellen hoe ze de hulpverlening van medewerkers hebben ervaren. Waardevol, want daar leren we van. Zo is het werken aan veiligheid leerzaam en tegelijkertijd ook heel leuk geweest.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen