Algemeen

Hulp gevraagd om het verbod voor dwerghamster in Nederland tegen te gaan

Hoogeveen – Marika Stoevelaar, Hobbyfokker van Russische Dwerghamster ziet haar hobby kapot gaan door een nieuwe wetgeving die gaat gelden in Nederland, vanaf januari 2024. De Nederlandse politiek is al jaren bezig om een positieflijst door te voeren, waarin verschillende diergroepen verboden worden om in huis te mogen houden, fokken en verhandelen. Deze werd in 2015 en 2017 ingetrokken en lijkt nu alsnog ingevoerd te worden.

Zo staat ook de Russische Dwerghamster op de lijst van verboden diersoorten. De hamster zou niet in het Nederlandse klimaat thuishoren en zou zelfs een gevaar vormen voor de mens. Volgens Marika is dit te gek voor woorden en verliest zij na zestien jaar haar hobby.

De dwerghamster is een diertje dat tam wordt gefokt. Dit wil zeggen dat ze niet bijten, indien het beestje niet in gevaar komt. De diertjes zullen in het wild ook niet overleven en zullen na een paar uur al sterven, aldus Marika. De dieren hebben geen wintervacht meer, omdat ze jaren lang in huis worden gehouden en gefokt. Sommige hamsters verkleuren nog wel, maar dit heeft geen functie meer door jarenlange domesticatie (Het proces waarbij dieren in gevangenschap gefokt worden en hun natuurlijke instincten grotendeels verliezen).

Diverse diersoorten mogen straks niet meer gehouden worden. Onder andere de Roborovski dwerghamster, Russische dwerghamster en de Campbelli dwerghamster. Dieren als de Bruine rat, Bunzing en Afrikaanse gerbil mogen nog wel worden gehouden, ondanks dat deze wel een gevaar vormen voor de mensheid. In juni 2015 zou de Positieflijst al worden ingevoerd, deze is tegengehouden door een grote groep liefhebbers van (exotische) dieren en daarmee is ook de Positieflijst van 2017 nietig verklaard. Nu lijkt de Positieflijst alsnog ingevoerd te worden vanaf januari 2024.

Marika is een petitie begonnen, omdat ze het niet snapt dat de Russische Dwerghamster niet in huis gehouden mag worden. De hamster zou infectieziektes mee kunnen dragen en er zouden er te veel op de wereld zijn. De hamster zit volgens haar altijd in een kooi binnen in huis, hoe kan een dier die altijd binnen zit een ziekte mee dragen? En een mens is voor een hamster gevaarlijker dan andersom.

Wilt u de petitie tekenen klik dan op onderstaande link en vul de gegevens in.
Petitie pagina voor behoud Russische Dwerghamster

Op deze foto zie je Marika met een Russische Dwerghamster op haar schouder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen