Foto: Pixabay
Algemeen

Hoogeveen gaat aan de slag met Eén tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een groot probleem. Corona heeft de gevoelens van eenzaamheid nog groter gemaakt. Tijd om daar samen iets aan te doen. Stichting Welzijnswerk Hoogeveen (SWW) neemt het voortouw in de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen.

Raad gaf college opdracht

Op 25 maart 2021 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin zij het college van burgemeester en wethouders vraagt deel te nemen aan het landelijke programma Eén tegen eenzaamheid.

Subsidie gaat naar SWW

Gemeente Hoogeveen heeft eenmalig € 127.237 ontvangen van het rijk voor het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen als gevolg van corona. SWW heeft een subsidieverzoek ingediend om met dit geld uitvoering te geven aan het landelijke programma. SWW heeft het plan van aanpak klaar en gaat nu aan de slag met Eén tegen eenzaamheid.

Voorwaarden

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt een aantal voorwaarden aan hoe dat geld besteed mag worden. Zo moet het plan van SWW duurzaam zijn in een breed Hoogeveens netwerkverband van vrijwilligers en professionals.

Eenzaamheid doorbreken

Een andere voorwaarde is bestuurlijk commitment. Wethouder Mark Tuit: ‘Eenzaamheid is een belangrijk thema dat altijd aandacht vraagt. Ik sta volledig achter dit mooie programma: Eén tegen eenzaamheid. Omkijken naar elkaar, er zijn voor elkaar, het begint allemaal met contact met elkaar. Eenzaamheid oplossen kan niemand, maar iemands eenzaamheid doorbreken kan iedereen.’

‘Wat is er mooier dan samen wandelen in de natuur van Hoogeveen?’

Iemands eenzaamheid doorbreken kan met iets kleins, bijvoorbeeld een wandeling in de mooie natuur van Hoogeveen. Iedereen kan wandelen, misschien met de hulp van een rollator of een rolstoel. Wandel eens wat vaker samen met iemand. Mark Tuit: ‘Buiten zijn en in beweging zijn en tegelijkertijd een gesprek voeren, dat is een win-win-win! Wandelen kost niets en levert veel op, is mijn ervaring. Ik gun het iedereen.’

Samen!

Yvonne Kuijer, opbouwwerker ouderen bij SWW zegt: ‘Wij horen van ouderen hoe zij het doen. Zelf erop af gaan: een buurvrouw vragen om samen ergens naar toe te gaan, iemand uitnodigen voor een kop koffie of zelf even langs gaan. Daarnaast zoeken wij samen met ouderen naar dingen die zij graag doen en waar zij blij van worden. Samen komen we in actie tegen eenzaamheid.’

Voelt u zich wel eens eenzaam?

Kijk eens op www.swwh.nl welke activiteiten er zijn bij u in de buurt. Heeft u vragen, neem dan contact op met SWW via telefoonnummer 0528 – 278 855 of e-mailadres info@swwh.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen