Algemeen

Herdenkingsrondleidingen op begraafplaats

Hollandscheveld / Hoogeveen – Op zondag 25 november 2018 start om 13.30 uur een rondleiding op de begraafplaats van Hoogeveen. Om 15.30 uur start een rondleiding op de begraafplaats van Hollandscheveld. De aanleiding tot deze rondleidingen is veelledig.

De laatste zondag van november is al sinds jaren een dag dat veel kerkelijke gemeenten in Hoogeveen en omstreken de overledenen herdenken.
Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de Spaanse Griep in Hoogeveen, Hollandscheveld en omstreken zorgde voor ongeveer 150 doden. Het is 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Daardoor is er in Groot Brittannië extra aandacht voor alle Britse oorlogsslachtoffers. Er liggen er begraven te Hollandscheveld.
Het is op 22 november de verjaring van een triest moment voor de buitengebieden: de grote razzia’s van 1944 begonnen. Velen werden
gemarteld. De Nederlandse SS’ers terroriseerden het gebied.Hoogeveen kent naar schatting 700 slachtoffers van verdrinking. Ieder jaar wordt tegen het eind van het jaar in Nederland stil gestaan bij slachtoffers van het verkeer.

Reden genoeg voor een wandeling langs graven, waarbij tevens zal worden verteld over de geschiedenis van de beide begraafplaatsen, de zichtbare grafcultuur en de levens van de overledenen.Een en ander begeleid met stemmige gedichten.De rondleiding in Hoogeveen start bij de ingang van de ‘oude’ begraafplaats aan de Zuiderweg. Die van Hollandscheveld start bij het baar huisje aan de Kerkhoflaan. De rondleiders zijn Marga Zwiggelaar en Albert Metselaar. Ze waren redactieleden en mede-auteurs van het bekroonde boek over begraafplaatsen in de gemeente Hoogeveen.Albert Metselaar deed studie naar de Spaanse Griep in deze gemeente. Voor meer informatie: albertmetselaar@home.nl.

Foto: Het graf van de Hoogeveense schrijver Albert Steenbergen. Hij liet ons o.a. funeraire gedichten na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen