Algemeen

Henk de Jong zorgt voor geslaagd ’N Avondje met…’ in volle Hodo-kantine

Hollandscheveld – Henk de Jong, trainer van De Graafschap, zorgde afgelopen vrijdagavond voor een geslaagde editie van ’N Avondje met…’in een volle Hodo-kantine. Vorig jaar was Foppe de Haan de allereerste gast van deze nieuwe formule: Een inspirerend verhaal van een bekend iemand uit het voetbalwereldje, het Rad van Fortuin met prachtige voetbalprijzen en daarna onder het genot van een hapje en een drankje nog even nagenieten zijn de ingrediënten die werken.

De Jong deed niet onder voor zijn Friese collega en had de Hodo-kantine binnen een paar minuten al voor zich gewonnen.
De Jong had namelijk Arjen de Boer meegenomen, sportjournalist bij Omroep Friesland, en de twee waren goed aan elkaar gewaagd. In twee keer 45 minuten namen zij de zaal mee door het rijke trainersverleden van De Jong. Begonnen als trainer in het amateurvoetbal [ o.a. Drachtster Boys, Sneek en Harkemase Boys] om vervolgens al snel als assistent werkzaam te gaan in het betaalde voetbal [ Heracles, Heerenveen, Groningen en Cambuur]. Bij Cambuur was en nu bij de Graafschap is Henk de Jong hoofdtrainer. En dat doet hij op zijn eigen nuchtere en sympathieke manier. ‘Gewoon normaal doen’ zegt de Jong daar zelf over. ‘Kijk, ik ben nog gewoon Henkie uit Drachten. Nu we weer in de eredivisie spelen en deze zondag bijvoorbeeld naar Ajax moeten geeft dat meer aandacht, maar dat betekent niet dat je zelf moet gaan veranderen.’ Het is typerend voor De Jong. Na de eerste 45 minuten was het tijd voor de rust en De Jong praatte met iedereen die dat wilde, deelde handtekeningen uit en ging met menig fan op de foto. Na de rust werd er gestart met een voetbalquiz waarbij de zaal actief werd betrokken. Na vele vragen bleven er uiteindelijk drie winnaars over die een gesigneerd boek van Henk de Jong als prijs kregen. Daarna werden de verhalen alleen maar mooier.

Waren de eerste 45 minuten meer anekdotes uit het amateurverleden van De Jong, na de rust kwamen de openhartige verhalen uit zijn betaalde voetbal tijd. Zo vertelde De Jong uitgebreid over een van zijn leermeesters, Frits Korbach. De markante voetbaltrainer gaf De Jong vertrouwen en liet aan hem zien dat je alles op je eigen manier moet doen. Zo ging Korbach als hoofdtrainer van Heracles ooit eens met een stoeltje naar het trainingsveld en liet zijn selectie niet anders dan rondjes lopen. Na veel rondjes vroeg er toch maar eens een speler hoeveel ronden ze nog moesten lopen. Korbach keek omhoog en antwoorde gortdroog: ‘Dom voetballen, dom trainen…’ De zaal lag dubbel en de Jong kwam alweer snel met een andere, mooie anekdote.
De tweede editie van ’N Avondje met…’was een groot succes en volgend jaar zal er weer een andere spreker uit het betaald voetbal worden uitgenodigd door Hodo. Een mooie traditie is geboren. Het past in het beeld van de opleving die de zondagploeg uit Hollandscheveld maakt. Vorig jaar kwam er, tegen de landelijke trend in, zelfs weer een team bij op het veld. Ook nieuwe bestuursleden zorgen met de vertrouwde bestuursleden voor een vereniging die springlevend is. En dat alles met de vele vrijwilligers die zich blijven inzetten voor deze mooie club uit Hollandscheveld. Vele nieuwe activiteiten, zoals het Oktoberfest en ’N Avondje met…’ ontstaan spontaan en blijken een schot in de roos. Een volle kantine, veel sfeer en het unieke clubgevoel doen de rest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen