Algemeen

Grote gevolgen door giflozing voor Rioolwaterzuivering Echten

Er zijn problemen met het zuiveren van afvalwater op de rioolwaterzuivering in Echten. Dat constateert Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). De rioolwaterzuivering functioneert niet goed, omdat er een giftige lozing is geweest. De micro-organismen (bacteriën) die het rioolwater schoonmaken, spelen een cruciale rol bij het zuiveren van rioolwater. Voor hen is het afval in het water juist voedsel. Door de lozing zijn een deel van deze bacteriën gedood en lukt het niet om het water voldoende goed te zuiveren. Om het probleem op te lossen, verwijdert het waterschap de dode bacteriën en vervangt deze door levende gezonde bacteriën. Om welke giftige stof(fen) het gaat, is vooralsnog onbekend en wordt nader onderzocht.     

 

Door het aanbrengen van gezonde bacteriën is de verwachting dat het probleem wordt opgelost en de rioolwaterzuivering weer goed gaat functioneren. Dit gebeurt echter niet van de ene op de andere dag. Het waterschap verwacht dat in de loop van volgende week de rioolwaterzuivering weer op de gebruikelijke manier het water zuivert.

 

Geen consequentie bewoners

Op de rioolwaterzuivering Echten komt het afvalwater binnen van huishoudens, bedrijven en industrie uit de gemeente Hoogeveen en het grootste deel van de gemeente De Wolden. Daarnaast zuivert de rioolwaterzuivering ook het rioolwater uit de kernen IJhorst en Elim. De storing heeft geen consequenties voor bewoners. Zij kunnen gewoon gebruik maken van toilet, badkamer, gootsteen en wasmachine.

 

 

Foto’s: de zogeheten beluchtingsstraat waar de bacteriën in leven die een belangrijke rol spelen bij het zuiveren van rioolwater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen