Gemeente Hoogeveen kleurt oranje

Hoogeveen, 25 november – Op de Internationale dag van geweld tegen vrouwen, startte wereldwijd de campagne Orange the World. In 130 gemeenten en 7 provincies staan vanaf 25 november oranje schijnwerpers op lokale gebouwen en andere objecten om aandacht te vragen voor het wereldwijde probleem van geweld tegen vrouwen. Met meer dan 200 verschillende gebouwen en objecten, van hunebed tot paleis en van burcht tot zendmast, krijgt Nederland dit jaar de meeste oranje objecten ter wereld!

 

In de gemeente Hoogeveen gaf wethouder Gert Vos het startsein voor een wandeling langs de oranje verlichte objecten in het centrum van Hoogeveen. Tijdens de aftrap vertelt organisator en lid van Soroptimistclub De Reestlanden Esther Aarse: “Wij voeren 16 dagen campagne om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Het is onbegrijpelijk dat bijna de helft van de Nederlandse vrouwen en meisjes in haar leven te maken krijgt met geweld.”

 

Geweld is niet gebonden aan een plek of situatie, en daarom vindt de campagne Orange the World in Nederland dan ook niet op één plek plaats, maar verspreid door het hele land. Wethouder Gert Vos gaf aan dat niet alleen hij persoonlijk maar ook de gemeente Hoogeveen de Orange the World Campagne enorm belangrijk vindt om bewustzijn te creëren bij iedereen: “Het is belangrijk met wederzijds respect in dialoog te blijven met elkaar. Geweld tegen vrouwen mag nooit: make friends not war” waarbij hij refereerde aan de beroemde uitspraak van John Lennon ‘make love, not war’.

 

Het oranje uitlichten van objecten heeft te maken met het feit dat oranje de kleur van de zonsopgang is. “Een nieuwe dageraad in een wereld zonder geweld tegen vrouwen, wij geloven dat het mogelijk moet zijn om die toekomst werkelijkheid te maken.” Aldus Aarse.

 

Kijk voor meer informatie op: www.soroptimist.nl/orangetheworld  en www.orangetheworld.nl

Foto: Kim Stellingwerf