Fietsfestival Drenthe nadert met rasse schreden

Hoogeveen – De tweede editie van het Fietsfestival Drenthe nadert met rasse schreden. Op zaterdag 2 september is het zo ver. Dan fietsen de deelnemers een prachtige route in Hoogeveen en omgeving, waarbij ze regelmatig verrast zullen worden door de fraaie natuur, campings, musea, een monument en horecagelegenheden. De organisatie is er klaar voor en hoopt dat veel fietsers een mooie fietsdag zullen beleven.

Deelnemers kunnen zich opgeven via de website www.fietsfestivaldrenthe.nl en Punt H aan de Hoofdstraat in Hoogeveen. Op zaterdag 2 september kan er tussen 9.00 uur tot 11.00 uur gestart worden bij sporthal Het Activum in Hoogeveen. Ook op de dag zelf kunnen deelnemers zich nog laten inschrijven bij Het Activum. Voor een laag bedrag beleven de deelnemers van alles onderweg en worden getrakteerd op een hapje en een lekkere kop koffie.

Tijdens het tweede fietsfestival fietsen de deelnemers door natuurgebied Takkenhoogte-Meeuwenveen in het Reestdal, Steenberger Oosterveld, Klein Zwitserland, De Falieberg, Veeningen, Fort, Zuidwolde, Alteveer en het Zuiderpark in Hoogeveen. Tijdens de gezellige fietsrit zijn er koffiestops en rustplekken. We maken nader kennis met enkele locaties waar tijdens de fietstocht van 30, 40 of 40+ kilometer gestopt kan worden.

Klein Zwitserland
Ten oosten van Zuidwolde ligt het Steenberger Oosterveld. Dit gebied wordt gekenmerkt door de afwisseling van bossen, heidevelden en cultuurgronden. Het tot de verbeelding sprekende hoogteverschil bezorgde het noordelijk deel van dit terrein de naam Klein Zwitserland. In twee delen van het terrein helpen koeien het dichtgroeien van de heide tegen te gaan. Plaatselijk komen in het gebied nog fraai ontwikkelde, vochtige en drogere heidevegetaties voor.

Dorpshuis ’t Markehuus
Bij het dorpshuis ’t Markehuus in Veeningen aan de Dorpshuisstraat 43 worden de deelnemers getrakteerd op een snack. Het dorpshuis heeft een café met keuken met zalen waar partijen en feesten gehouden kunnen worden. Men kan er ook terecht voor heerlijke snacks. Het verenigingsleven van Veeningen maakt volop gebruik van het dorpshuis, zoals toneelclub UDI, een biljartclub voor ouderen en biljartclub de Poedel. Er wordt gevolleybald, gekorfbald en de kangoeroeclub van Vefo komt er. Daarnaast zijn er vergaderingen van verenigingen en andere instanties. Naast het dorpshuis is er genoeg te beleven in het ‘Groene Hart Veeningen’.

Nationaal monument Het Onbevattelijke
Wie de 40+ route rijdt komt langs de Muur tegen Geweld in het buurtschap De Stapel bij De Wijk met 192 namen van vermoorde kinderen, (jonge) vrouwen en mannen. Het monument is allereest een plaats om mensen te gedenken die door geweld om het leven zijn gekomen. Nabestaanden hebben de mogelijkheid dit te doen door de naam van hun dierbare in de vorm van een plaatje op de muur aan te brengen. Het monument wil ook een noodkreet zijn gericht aan de samenleving om een halt toe te roepen aan geweld.

De Lekkernij
Bijna aan het einde van de fietstocht kan een gratis consumptie genuttigd worden bij brasserie De Lekkernij aan de Hoofdstraat in Hoogeveen. De Lekkernij is in november 2002 gestart. Na ruim zestien jaar is de zaak uitgegroeid van een delicatessenwinkel met proeflokaal tot een volwaardige brasserie met kookstudio. In de verschillende seizoenen kunt u genieten van het  terras in het autovrije centrum. Van vroeg in de lente of in de late herfst kunt u volop genieten van de zon. De Lekkernij serveert ontbijt, lunch en diner.
Ook zijn er stops bij camping De Entekoele in Zuidwolde, museum De Wemme in Zuidwolde en boerderij ten Kate in Veeningen.
De finish is bij Het Activum op sportpark Bentinckspark. Voor vragen aan de organisatie kan men mailen naar [email protected].